New York Times 2020.

[NEW YORK TIMES] je u utorak, 28. srpnja 2020. godine lansirao još jedan članak na temu neidentificiranih zračnih fenomena. A samo 5 dana prije, 23. srpnja, New York Times je objelodanio članak povijesnih razmjera na temu oborenih letjelica nepoznatog porijekla, čime je, kao vodeći svjetski medij, napravio još jedan važan korak prema razotkrivanju istine oko fenomena.

Reakcije dolaze sa svih strana.

U ranijem članku je naglasak na prikupljenim oborenim neidentificiranim objektima, a tom prigodom su intervjuirani Luis Elizondo (bivši direktor tajnog NLO programa unutar Pentagona), Harry Reid, (bivši američki senator koji je podupirao financiranje istraživanja NLO-a) te Eric Davis, (astrofizičar koji je radio za Pentagonov NLO program od 2007. godine).

Unatoč izjavama Pentagona da je nekad tajni program za istraživanje neidentificiranih letećih objekata ugašen, pokazalo se ipak da je isti samo preimenovan i premješten u Pomorsku obavještajnu službu (Office of Naval intelligence - ONI), gdje dužnosnici i dalje proučavaju neobične susrete između vojnih pilota i neidentificiranih objekata.

Podsjetimo, američki Senat je, na čelu sa Marcom Rubiom, šefom Povjerenstva za obavještajna pitanja, u sklopu donošenja novog proračuna za obavještajne agencije, donio odluku kojom se zahtjeva od svih relevantnih državnih službi prikupljanje podataka i objedinjavanje u obliku izvještaja, i to u roku 180 dana. Izvještaj bi potom bio javno objavljen.

Ovakva odluka Senata potaknuta je otkrićima New York Times-a krajem 2017. godine kako je Pentagon niz godina istraživao slučajeve neidentificiranjih objekata i intervjuirao pilote, o čemu su senatori bili službeno izvješteni 2019. godine.

nyt 1

Cijeli zadatak je u rukama Radne skupine za nepoznate zračne fenomene (Unidentified Aerial Phenomenon Task Force) čiji je cilj standardizacija u prikupljanju i izvještavanju svjedočanstava o nepoznatim zračnim fenomenima. Izvještaji bi se donosili, i zatim javno objavljivali svakih 180 dana.

Glasnogovornik Pentagona je za časopis „People24. srpnja 2020. godine dao izjavu kako je misija Radne skupine za nepoznate zračne fenomene da detektira, analizira, katalogizira, konsolidira i istražuje nekonvencionalne zračne objekte / NLO-e koji predstavljaju potencijalnu operativnu prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti. Ministarstvo je osnovalo radnu skupinu kako bi prikupilo saznanja i uvide o prirodi i porijeklu NLO-a, kao i njihovim operacijama, mogućnostima, performansama i ostalim značajkama. Glasnogovornik je dodao kako Ministarstvo obrane sve prijave o narušenoj sigurnosti zračnog prometa od strane neidentificiranih objekata shvaćaju vrlo ozbiljno, te  da se svako izvješće istražuje.

Bivši američki senator Harry Reid za New York Times je izjavio kako bi program trebao istražiti navode vezane za letjelice iz drugih svijetova, iako bi primarni fokus trebao biti na istraživanju da li neka druga nacija koristi naprednu avijacijsku tehnologiju koja bi narušila sigurnost države.

Senator Marco Rubio, republikanac s Floride rekao je za CBS ovog mjeseca da je zabrinut zbog izvještaja o nepoznatim letjelicama iznad američkih zračnih baza i da je u vladinom interesu da se istraži tko je odgovoran za to. Pita se da li su Kina ili Rusija možda ostvarile nevjerojatne tehnološke dosege koje im omogućavaju takvu vrstu zračnog kretanja, obzirom da su neidentificirane letjelice iznad američkih zračnih baza posjedovale tehnologiju kakvu Amerika nema u svom arsenalu. Dodao je kako možda postoji neko sasvim dosadno objašnjenje za ovakve pojave, ali je potrebno da se ti fenomeni istraže.

nyt 2

2017. godine New York Times je javnosti razotkrio postojanje 22 miliona dolara teškog programa nazvanog “Advanced Aerospace Threat Identification Program – AATIP”, a za kojeg je Pentagon tvrdio da je ugašen 2012. godine.  No, uključeni u taj program su tvrdili da je program i nadalje aktivan,  što je napokon i povrđeno.

Bivši direktor AATIP-a Luis Elizondo koji je dao ostavku u listopadu 2017. godine nakon 10 godina upravljanja ovim programom, potvrdio je sada za New York Times da su novonastale zadaće Radne skupine za nepoznate zračne fenomene proizašle iz njegovog bivšeg programa AATIP te kako ovom novom razinom transparentnosti program više neće biti sakriven od očiju javnosti. Luis Elizondo je član skupine bivših vladinih dužnosnika i znanstvenika (To the Stars Academy –TTSA) koji su uvjereni da su neke letjelice nepoznatog porijekla srušene na zemlju, te da postoje materijali tih letjelica koje treba znanstveno proučiti.

Harry Reid, bivši demokratski senator iz Nevade koji je svojevremeno zagovarao financiranje NLO programa, kaže da vjeruje da je moguće da su oborene letjelice koje potječu „iz nekih drugih svijetova“ te da postoje materijali koji se tajno proučavaju već godinama, i to od strane zrakoplovnih kompanija koje su pod vladinim ugovorom.

Astrofizičar Eric Davis, radio je kao ugovorni suradnik, a zatim i kao savjetnik za Pentagonov NLO program od 2007. godine. Za New York Times je izjavio kako je u ožujku ove godine održao povjerljive sastanke sa Obavještajnom agencijom na temu „prikupljanja oborenih letjelica koje nisu s ovoga svijeta“, a 21. listopada 2019. godine održao je povjerljivi sastanak sa članovima senatske komisije za oružane snage, te dva dana kasnije sa članovima senatske komisije za obavještajne poslove u kojima ih je izvijestio o prikupljenim objektima nepoznatog porijekla.

Podsjetimo i kako se upravo Eric Davis 2002. godine tajno sastao i zabilježio detalje sastanka sa viceadmiralom Thomasom Wilsonom. Prema tim bilješkama viceadmiralu Wilsonu je, pod prijetnjama, odbijen pristup povjerljivim informacijama vezanim za oborene letjelice.

nyt 3

Informacije bi trebale biti dostupne javnosti kako bi se razaznalo što je poznato, a što nije. „Vrlo je važno da informacije o otkriću fizičkih materijala ili oborenih letjelica izađu u javnost“, zaključio je Harry Reid.

27. srpnja 2020. godine u popularnom znanstvenom časopisu „Scientific American“ objavljen je odličan članak čiji su autori vrsni poznavatelji teme. Ravi Kopparapu i Jacob Haqq-Misra podsjećaju kako su od 1969. godine, zahvaljujući Condonovom izvještaju (objavljenog u nakladi New York Timesa), sva istraživanja fenomena dobila „status Q“ te ovim člankom zapravo pozivaju znanstvenu zajednicu, od astronoma do meteorologa da se uključe. Sudeći o prirodi tih objekata potrebno je koherentno objašnjenje koje bi trebalo obuhvatiti i povezati sve činjenice događaja. I tu je potrebno interdisciplinarno znanstveno istraživanje.

Danas, 28. srpnja 2020. godine izlazi novi članak u New York Times-u u kojem autori članaka na temu NLO-a, Leslie Kean i Ralph Blumenthal, objašnjavaju proces dobivanja informacija i izvještavanja, te kako su u prosincu 2017. godine obznanili svijetu postojanje tajnog programa za  proučavanje NLO-a zajedno sa 3 videa američke mornarice čime se više ne postavlja pitanje da li se vjeruje u postojanje NLO-a, odnosno kako pitanje postojanja NLO-a više nije pitanje vjerovanja.

No, to i dalje ne znači da se govori o vanzemaljcima. NLO-i ne moraju nužno značiti da iza njih stoje vanzemaljci. Neidentificirani znači da se ne zna što su, ali se zna da imaju performanse koje nisu moguće današnjom poznatom tehnologijom. Želi se saznati što su, i kako rade to što rade. Ukoliko postoje oborene letjelice, nema boljeg načina da se sazna kako funkcioniraju.

Novinari su u svrhu članka intervjuirali i mnoge povjerljive izvore koji su im rekli da su uvjereni kako su se rušenja letjelica zaista dogodila, no bez potrebne visoke razine ovlasti, program koji ih istražuje  je potpuno izvan dohvata i nitko nema pravo na uvid u njega. Novinari su dobili pristup neklasificiranim dijelovima prezentacija iz kojih je vidljivo da je pentagonski program smatrao to dovoljno ozbiljnim da se uključi i u brojne sastanke. Jedan dio prezentacije kaže da je zadaća programa bila da se omogući pristup podacima/izvještajima/materijalima vezanim za istraživanje srušenih anomalijskih zračnih letjelica (A.A.V. – Anomalous Aerospace Vehicals).

nyt 4

Izvori su im priopćili kako „A.A.V.“ u ovom slučaju ne predstavljaju letjelice napravljene u bilo kojoj drugoj državi – ni Rusiji, ni Kini – već je termin koji se koristi u svrhu potpuno neobjašnjivog. Izvori nas također uvjeravaju da se ti sastanci temelje na činjenicama, a ne na vjerovanju.“

Izvori:

https://www.nytimes.com/2020/07/23/us/politics/pentagon-ufo-harry-reid-navy.html

https://www.nytimes.com/2020/07/28/insider/UFO-reporting.html

https://people.com/human-interest/pentagon-ufo-task-force-will-report-findings-public/

https://www.scientificamerican.com/article/unidentified-aerial-phenomena-better-known-as-ufos-deserve-scientific-investigation/

Sva prava pridržana @2024