Senate Intelligence Committee

Senatori žele dati u javnost vladine izvještaje o NLO-ima. Senatski obavještajni odbor (Senate Intelligence Committee ) sa senatorom Marcom Rubiom na čelu traži od američkih obavještajnih agencija i Ministarstva obrane donošenje javne detaljne analize svih prikupljenih podataka o "neidentificiranom zračnom fenomenu", uključujući i upade koji su zabilježili piloti mornarice posljednjih godina.

Odredba je uključena u godišnji prijedlog Zakona o autorizaciji obavještajnih podataka i tek ju treba usvojiti cijeli Senat.

Chamber-US-Senate-Washington-DC

"Odbor je zabrinut što u vladi ne postoji jedinstveni, sveobuhvatni protokol za prikupljanje i analiziranje obavještajnih podataka o neidentificiranim zračnim pojavama, unatoč potencijalnoj prijetnji istih", navodi Odbor u svojem izvješću.

Analizu koja bi trebala biti neklasificirana i dostupna javnosti, a koja može sadržavati i klasificirani aneks, ravnatelj nacionalne obavještajne službe i ministar obrane trebaju dovršiti u roku od 180 dana od trenutka usvajanja prijedloga Zakona.

Senatori su prije godinu dana prvi put bili brifirani o izvješćima pilota američke mornarice i drugog osoblja o nizu incidenata u kojima su neidentificirani objekti pratili nosače zrakoplova kraj zapadne i istočne obale SAD-a, zajedno sa tri video snimke koje je nedavno objavilo američko ministarstvo obrane.

Ta kongresna izvješća potaknuta su otkrićima krajem 2017. godine kako je Pentagon niz godina istraživao slučajeve neidentificiranjih objekata i intervjuirao pilote te da je nedavno izdao nove smjernice o tome kako prijaviti takve incidente.

Sada vijeće Senata, kojim predsjedava senator Marco Rubio traži od izvršne vlasti da centralizira sve relevantne informacije o takvim slučajevima, prikupljene iz širokog spektra izvora, uključujući Pomorsku obavještajnu agenciju, FBI, satelite, pa čak i špijune.

Također se traži izvještaj o tome kako agencije dijele takve informacije i tko je odgovoran za taj zadatak; mogu li dotični objekti ukazivati ​​na veliki tehnološki skok nekog stranog protivnika;  i "preporuke u vezi sa povećanim prikupljanjem podataka, poboljšanim istraživanjima i razvojem te dodatnim financiranjem i drugim resursima."

Na taj potez se gleda kao velika pobjeda zagovornika koji su od vlade tražili dodatna istraživanja vezana za NLO-e, kao i veću javnu transparentnost.

"Ovo pitanje postaje legitimno", rekao je Christopher Mellon, bivši visoki dužnosnik obavještajnog centra Pentagona i član Senata koji se založio za dodatna istraživanja o toj temi. "To je samo po sebi izuzetno važno. Ljudi mogu razgovarati o tome bez straha od neugodnosti."

"Potencijalne posljedice ovih otkrića ne mogu biti preuveličane. Ukoliko je izvješće ispravno pripremljeno i dostavljeno, ne može se ni govoriti koji utjecaj bi moglo imati", rekao je Mellon. "Od otkrića nepoznate prijetnje ili ranjivosti vojne obrane do objekata koji posjećuju naš planet ili nešto između.

Ostaje nejasno kako će ovakav prijedlog zakona pridobiti čitav Senat, koji tek treba prihvatiti Zakon o obavještajnim podacima, niti gdje će Parlament zasjedati po tom pitanju. Mogao bi postojati i otpor unutar Trumpove administracije, posebno u vezi sa zahtjevom da se informacije javno objave.

Ali ono što je jasno jest da su NLO-i sada na dnevnom redu. "Ako ne odgovore na takvo što, za što imamo obavještajnu zajednicu?" - upita Mellon. "Govorimo o desecima incidenata u strogo ograničenom vojnom zračnom prostoru tijekom godina."

https://www.politico.com/news/2020/06/23/senators-ufo-government-reports-336021

https://silvarecord.com/2020/06/22/uap-task-force-included-in-intelligence-bill-for-2021/

https://www.govinfo.gov/content/pkg/CRPT-116srpt233/pdf/CRPT-116srpt233.pdf#page=11

http://duap-polaris.hr/polaris/index.php/ufologija/126-objava-video-snimki.html

Sva prava pridržana @2024