Giuliano Marinković (2018.)

giuliano-marinkovic.jpgRazgovarali smo s našim nekadašnjim članom, istraživačkim novinarom Giulianom Marinkovićem, koji danas živi u Irskoj i gdje se dalje aktivno bavi ufologijom.

Intervju prenosimo u cjelosti. 

.

1. Čime se trenutno bavite po pitanju istraživanja ufoloških aktivnosti odnosno pojava u Hrvatskoj?

Neprestano održavam i nadopunjavam ufološki digitalni arhiv koji vjerojatno predstavlja jedan od najvećih svjetskih – ako ne i najveći – arhiv audio izjava, intervjua, radio emisija i dokumentaraca. Neki od audio materijala koje posjedujem datiraju još od 1940-ih. Što se tiče književne arhive tu je i dalje vodeći arhiv   AFU-a  (Archives  of  the  Unexplained:  Arhiv  neobjašnjivog)  smješten  u Švedskoj.

Nedavno sam došao do jednog digitaliziranog dijela i te arhive. Paralelno radim na digitalizaciji knjiga i novinskih članaka iz bivše Jugoslavije. Nedavno sam sa suradnikom Bojanom Ljubisavljevićem udružio goleme arhive novinarskih članaka iz Hrvatske i Srbije koji datiraju iz druge polovice 20. stoljeća. Bilo je tu i nekoliko prijelomnih trenutaka jer sam konačno uspio pronaći važne članke koje sam godinama tražio. Sve to omogućit će dodatni uvid u povijest fenomena u regiji kroz nadolazeće analize, a imat ćemo što ostaviti i za buduće generacije. I dalje aktivno istražujem aeronautičke incidente kako iz bivše Jugoslavije tako i iz cijelog svijeta. Neke od mojih istraživačkih radova možete pratiti na mojoj podcast mreži OmniTalk Radio:
http://omnitalkradio.weebly.com/.

Treba napomenuti da zadnjih nekoliko godina materijali iz područja istraživanja NLO-a eksponencijalno rastu što iziskuje dosta vremena za praćenje, klasifikaciju i arhiviranje. Filtriranje je također izuzetno važno budući da u ovom području neprestano raste šum komercijalnih i lažnih uradaka koji dodatno zamućuju vodu. Monetiziranje na Youtubeu dodatno pogoršava taj problem pa neiskusni korisnici vjerno prate varalice na kanalima poput „Secureteam10“ i „Third Phase of Moon“, misleći da takve prezentacije odražavaju realnost. Situacija nije bolja ni na Facebook grupama gdje se materijali iz takvih izvora neprestano dijele dok se relevantne vijesti zanemaruju (vjerojatno jer ih u tom šumu administratori takvih grupa ne mogu ni prepoznati). Ozbiljniji istraživači odavno su se povukli u zatvorene grupe i mailing liste gdje privatno dijele relevantne materijale.


slika 1
2. Istražili ste i objavili svoje rezultate o nevjerojatnom nlo incidentu koji se dogodio u našem zračnom prostoru te zahvaljujući vama postao jedan od važnijih NLO slučajeva, a to je Pan Adria incident. Možete nam ukratko reći nešto o ovom slučaju? Osim
pilota, da li je na tom letu bilo putnika i da li ste tijekom istrage uspjeli stupiti u kontakt s njima i prikupiti dodatne izjave?

slika 3Osobno smatram da incident Pan Adrije posjeduje sve parametre prvoklasnog slučaja na svjetskoj razini. Slučaj se istražuje već 22 godine. Pokušat ću prepričati što kraću kronologiju. Godine 1976. tijekom noćnog leta iz Zagreba prema Surčinu (tek smo nedavno došli do internog dokumenta koji upućuje na tu godinu, a ne na 1977. kako smo prije smatrali), u zrakoplovu Fokker-227 letjela je posada tadašnje zrakoplovne tvrtke Pan Adria. Tijekom leta zrakoplov je počelo pratiti blještavo crveno svjetlo koje je bilo detektirano s radarima vojne mreže VOJIN i civilne kontrole Beograd. Kontrola letenja obavijestila je posadu o neobičnom pratitelju. Fokker-227 naposljetku se uspješno spušta na Surčin dok fenomen ostaje statičan na razini oblaka. U međuvremenu u kontrolu leta izvanredno dolazi Zlatko Vereš - načelnik kontrole letenja Jugoslavije - koji osobno nadzire situaciju. Poslije servisiranja zrakoplova, kapetan Fokkera odlučuje nastaviti let prema tadašnjem Titogradu. No, čim su uzletjeli, fenomen ih ponovno počinje pratiti. Tada je uslijedila instrukcija kontrolora letenja da Fokker kratko skrene u lijevo. NLO se u tom trenutku velikom brzinom približava prema zrakoplovu. U tom trenutku dolazi do detekcije NLO-a i s malim frontalnim radarom iz Fokkera. Zbog straha od sudara, kontrolor letenja počinje vikati putem radio veze da posada okrene zrakoplov. NLO je tada smanjio brzinu nakon čega se počeo vraćati prema Batajnici tj. vojnom beogradskom aerodromu. Poslije toga nastupa vojna intervencija i uzlijetanje MIG-ova 21. Događaje koji se tiču vojne intervencije treba dodatno rasvijetliti pa ovim putem pozivam potencijalne sudionike tog dijela kronologije da se jave na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">.

Naravno o slučaju znamo još dosta više, ali za sada neke od informacija još čuvamo dok istraga traje. U ovom slučaju identificirali smo više od 10 sudionika i televizijsku prezentaciju tog slučaja možete pogledati ovdje:


Na tom letu bilo je i putnika kako su nam rekli intervjuirani sudionici događaja. Međutim, oni još nisu locirani, mada imam nekoliko tragova na kojima radim. Gotovo identičan slučaj otkrio sam i na Novom Zelandu iz sredine 1970-ih o čemu mi je svjedočio pilot Peter Maher. Taj intervju možete poslušati ovdje:
3. Kada spomenemo ufologiju u Hrvatskoj jednostavno ne možemo zaobići otok Pag i NLO incident 1997. godine. Policijske patrole koje prate kretanje NLO-a putem radio veze, avioni koji nadlijeću akvatorij otoka Paga, NLO koji u jednom trenutku "nestaje" u Virskom moru. Aktivno ste sudjelovali u ovom slučaju pritom analizirajući sve izjave svjedoka i transkripte audiosnimaka, a istraživali ste neposredno i na samom terenu. Je li smatrate da se stvarno dogodio NLO incident i tom prilikom možda NLO spustio u morski pojas između otoka Paga i Vira?

 

Potkraj 1990.-ih uspio sam doći do snimke policijskih radio komunikacija preko svojih novinarskih izvora gdje policijski službenici u realnom vremenu svjedoče tom slučaju od 13. prosinca 1997. Dio te snimke prisutan je u javnoj domeni, a najduža verzija snimke objavljena je 2000. godine u posebnim emisijama Radija Donat-FM, Radio Maestrala i Radija Porto-Re. Sve je to naposljetku dovelo do dva televizijska dokumentarca na Gradskoj televiziji Zadar i HRT-u. Ono što možemo reći jest da se po definiciji dogodio izvještaj o NLO-u na području Paga. Naime, očevici su smatrali da je riječ o nečemu neobičnom dok su novinari to prozvali NLO-om. Bila je to top tema u hrvatskim medijima nekoliko dana. No, je li to zaista autentičan primjer fenomena NLO-a koji ostaje neobjašnjiv i nakon ekspertne revizije, ostaje otvoreno pitanje. Prije svega treba odvojiti inicijalne prijave od onih viđenja koja su uslijedila naknadnih dana. Pojedini opisi tih naknadnih prijava mogu se povezati s viđenjem planeta Venere s obzirom na horizont promatranja i opise kretanja. Putanja fenomena u većini tih izvještaja uglavnom nije odavala karakteristike veće čudnovatosti koje bi nam omogućila da lakše odvojimo ta svjedočanstva od nečeg neobičnog.

slika 2

Infracrvena snimka NLO-a kojeg jure vojni zrakoplovi. Snimka ima kodni naziv „Gimbal“ i objavljena je na internetskim stranicama New York Timesa

Smatram da je većina prijava naknadnih dana vjerojatno uslijedila zbog velikog medijskog interesa i pokušaja korelacije dijela neiskusnih očevidaca s Venerom. Također možemo otvoriti pitanje edukacije policijskih djelatnika ako pretpostavimo da su policijski resursi i kod inicijalnog prvog viđenja bili preusmjereni u praćenje prozaične atmosferske pojave (takvu mogućnost ne isključujem). Dodatnu pomutnju zakuhao je nažalost i niz neutemeljenih objašnjenja od tzv. stručnih tijela. Predložena su objašnjenja poput meteorološkog balona, refleksije Mjeseca od kristalića leda u atmosferi, preslika Sunca te kuglaste munje. Unatoč svemu tome, jedan manji dio originalnih izjava očevidaca upućuje na određene anomalije ako te izjave promotrimo doslovno. Naravno, izuzetno su zanimljivi i preleti „eskadrile zrakoplova“ na širem području nedugo nakon viđenja kako je to prijavio jedan policijski djelatnik. Ako se usudimo sve to promotriti i kroz sveobuhvatniji kontekst, ne treba zaboraviti ni bliski susret 3. vrste Jakova Vrančića koji se dogodio samo koji tjedan ranije. Dakle kad sve zbrojimo i oduzmemo, tu i dalje možda ima određenih elemenata za razmišljanje. Slučaj Pag svakako ima svoje sociološke vrijednosti. Otvorio je novu eru medijskog interesa prema temi. Danas možemo reći da u arhivi ipak imamo slučajeve koji za razliku od Paga posjeduju eksplicitnije i bolje karakteristike čudnovatosti.

4. Društvo za ufološka i astroarheološka proučavanja Polaris ima zanimljivu hipotezu da se   nlo-i   kreću   svojevrsnim   Jadranskim   koridorom.   Po   njihovim istragama, neidentificirani leteći objekti su viđeni u većini slučajeva iznad jadranskih otoka i planinskih lanaca koji se neposredno protežu uz jadransku obalu. Kako komentirate tu mogućnost?

 


Luis Elizondo – bivši direktor programa za istraživanje NLO-a čiji je ured bio smješten u Pentagonu


Luis Elizondo – bivši direktor programa za istraživanje NLO-a čiji je ured bio smješten u Pentagonu.

 

Hipoteza mi je naravno poznata. Mislim da je područje istraživanja NLO-a višeslojno i posjeduje niz disciplina i usmjerenja na koje se istraživači mogu specijalizirano usmjeravati. DUAP Polaris odgovorno odrađuje zadaću praćenja domaćih slučajeva kroz moguće korelacije s tom hipotezom. Ona ipak nije bila dio mojih istraživačkih interesa. Za sada mogu reći da podržavam rad Polarisa i daljnje prikupljanje tih podataka koji bi naposljetku mogli potvrditi tu hipotezu ili donijeti spoznaje koje odvode u nekom drugom smjeru.

 


5. Trenutno su u svijetu aktualna događanja oko razotkrivanja javnosti tajnog programa proučavanja neidentificiranih letećih objekata od strane administracije Pentagona. Možete li nam nešto više reći o samom projektu? I mislite li da je iznos od 22 milijuna dolara kojim je projekt financiran možda pomalo smiješan s obzirom na milijarde dolara koje se utroše na vojne programe u američkoj vojsci?

Riječ je o izuzetno važnoj priči koja je objavljena je 16. prosinca 2017. u uglednom New York Timesu. Novinari Leslie Kean, Ralph Blaumenthal i Helene Cooper otkrili su da je od 2007. do 2012. unutar Pentagona postojao odjel koji je službeno istraživao NLO-e: Program za identificiranje naprednih astronautičkih prijetnji (AATIP = Advanced Aerospace Threat Identificicatin Program). Prikupljeno je mnoštvo snimki, radarskih zapisa i izvještaja pilota koji govore o susretima s anomalijskim zračnim objektima izuzetnih manevarskih sposobnosti. Ovo medijsko otkriće od izuzetne je važnosti jer je vlada Sjedinjenih Država neprestano tvrdila da je prestala sa službenim istraživanjem NLO-a još od zatvaranja projekta „Blue Book“ 1969. godine. Naime, tada je fizičar Edward Condon službeno zaključio da NLO-i ne utječu na nacionalnu sigurnost i da ne mogu pridonijeti daljnjem progresu znanosti. Sada vidimo da to ipak nije bila istina. Istupio je i Luis Elizondo - bivši direktor navedenog programa koji je tek nedavno umirovljen. Elizondo je otkrio novinarima da neobične letjelice takvih manevarskih sposobnosti ne postoje niti u jednom arsenalu svjetske avijacije te da temu  NLO-a  treba  dalje  ozbiljno  istraživati  zbog  moguće  ugroze  zračne sigurnosti. Povodom medijske ekskluzive, Pentagon je priznao New Yorku Timesu postojanje  tog  odjela,  a  Elizondo  je  javnosti  predstavio  i  tri  vojna  snimka američke vojne avijacije s NLO-ima. Jedna snimka odnosi se na slučaj od 14. studenoga 2004. koji se dogodio tijekom vojne vježbe nosača zrakoplova Nimitz u Tihom  oceanu,  nedaleko  od  San  Diega.

slika 5
Istraživački novinar George Knapp (lijevo) ekskluzivno intervjuira bivšeg senatora Harry Reida (desno) koji je inicirao pokretanje programa za istraživanje NLO-a.


Nakon  radarske  detekcije  neobičnih fenomena, u presretanje su poslana dva zrakoplova F/A-18F koji su se naposljetku našli pred neobičnim jajolikim objektom bijele boje. NLO nije imao nikakve aeronautičke  dijelove  poput  motora,  otvora,  prozora,  ili  vidljivog  pogonskog sustava. Pilot je neuspješno pokušao presresti objekt koji mu je izmakao odletjevši velikom brzinom. Na slučaju Nimitz intenzivno radim i pripremam nekoliko novih intervjua. U zadnjih nekoliko mjeseci istupilo je još nekoliko očevidaca poput načelnika operacija na krstarici USS Princeton koji je bio zadužen za radarski nadzor tijekom te vojne vježbe. Incident Nimitz prozvao sam slučajem desetljeća. Točno je da je od 2007. do 2012. za AATIP projekt izdvojeno 22 milijuna dolara. Kad govorimo o globalnom budžetu obrane SAD-a to je ipak mali novac. Naime, ukupni  godišnji  budžet  američkog  Ministarstva obrane  iznosi  600  milijardi dolara. Luis Elizondo naveo je da je 2012. prekinuto financiranje programa, ali da on tada ipak nije zatvoren. Naime, istraživanja su se nastavila iz postojeće infrastrukture. Elizondo tvrdi da program i dalje djeluje te da je nakon njegovog odlaska imenovan novi direktor. Navedeno razotkrivanje Pentagona izuzetno je kompleksna priča koju treba pomno pratiti dalje. Razotkriveni program ne mora predstavljati ultimativni     projekt    američke    vlade    koji istražuje    NLO-e. Najvjerojatnije je ipak riječ o marginalnom programu koji je zbog političke inicijative pojedinaca privatno zainteresiranih u NLO-e - poput senatora Harryja Reida  -  dobio  svoju  poziciju  u površinskom  sloju  Pentagona.  Međutim,  taj otkriveni projekt Pentagona svejedno je ozbiljno nagrizao višegodišnju politiku tajnosti.  Zaključci  fizičara  Edwarda CCondona  koji su  za  većinu  znanstvene zajednice predstavljali konsenzus o NLO-ima, sada su dovedeni u ozbiljno pitanje. Moju analizu o ovim događajima možete pogledati u posebnoj epizodi Na rubu znanosti emitiranu u ožujku 2018:

 

 

Osobno sam uspio intervjuirati Luisa Elizonda u siječnju 2018. i taj intervju možete poslušati ovdje: 


7. Kako komentirate izjavu Roberta Bigelowea, osnivača Aerospace-a, da su nas inteligentna bića iz Svemira već posjetila i da ih zapravo ne moramo tražiti jer su oni već tu? Također, kako komentirate izjavu Paula Hellyera, bivšeg kanadskog ministra obrane, da po njegovim informacijama nekoliko vrsta vanzemaljskih inteligentnih bića već živi na Zemlji?

Harry Reid

Harry Reid

 

Podsjetimo se još jednom te znakovite izjave koju ste spomenuli. U svibnju 2017. milijarder Robert Bigelow gostovao je u najutjecajnijom istraživačkoj TV emisiji „60 minuta“ na CBS-u gdje je govorio o dostignućima svoje astronautičke korporacije i razvoju modula na napuhavanje koje radi za NASA-u. Intervjuirala ga je novinarka Lara Logan. Očito donekle upoznata s interesom Bigelowa u egzotičnije teme, Lara ga je kratko suočila i s tim pitanjima.slika 7

Robert Bigelow – milijarder i direktor tvrtke „Bigelow Aerospace“. Njegova tvrtka sklopila je ugovor s Pentagonom da analizira tehničke podatke o NLO-ima.


LARA LOGAN: Vjerujete li u izvanzemljane?


ROBERT BIGELOW: Potpuno sam uvjeren i to je sve što se treba reći.


LARA LOGAN: Vjerujete li također da su NLO-i posjetili Zemlju?


ROBERT BIGELOW: Bila je prije, a i sada postoji izvanzemaljska prisutnost. Utrošio sam milijune i milijune dolara. Ja sam vjerojatno potrošio više od bilo kojeg pojedinca u tu temu.


LARA LOGAN: Nije li Vam riskantno tako javno reći da vjerujete u NLO-e?


ROBERT BIGELOW: Totalno me ne zanima. Uopće me nije briga! LARA LOGAN: Niste zabrinuti da će netko kad Vas čuje reći da ste ludi? ROBERT BIGELOW: Uopće me nije briga!


LARA LOGAN: Zašto ne?


ROBERT BIGELOW: Zato što to ne bi ništa promijenilo. To neće promijeniti 
stvarnost onoga što ja znam.


LARA LOGAN: Smatrate li da ćemo u našim svemirskim putovanjima susresti druge inteligentne oblike izvanzemaljskog života?


ROBERT BIGELOW: Ne trebate otići nigdje tako daleko.


LARA LOGAN: Možemo ga pronaći ovdje?


ROBERT BIGELOW: Da.


LARA LOGAN: Gdje to točno?


ROBERT BIGELOW: Pa ispred našeg nosa. Oh moj Bože! Oh!

 

Izjave Roberta Bigelowa šokirale su astronautičku zajednicu jer se u tim krugovima razmatranje NLO-a i ekstraterestrične hipoteze smatra svojevrsnom znanstvenom herezom. Međutim, zahvaljujući spomenutim člancima u New Yorku Timesu, sada znamo da je Bigelow govorio s informiranje pozicije. Naime, za tehničku analizu podataka prikupljenih iz AATIP programa za istraživanje NLO- a u Pentagonu (poput prije spomenutog incidenta s nosačem zrakoplova Nimitz), unajmljena je upravo njegova korporacija u razdoblju od 2007. do 2012. godine. U usponu snage, program Pentagona okupljao je 48 djelatnika sa širokim rasponom znanstvenika s doktorskom titulom. Novinar George Knapp koji je blizak s Reidom i Bigelowom razotkrio je da je proizvedena gomila istraživačkog materijala. Izrađeno je 38 glavnih izvještaja o NLO-ima od kojih jedan ima čak 490 stranica. Ono što je apsolutna senzacija u članku New York Timesa jest i podatak da je Bigelow morao izgraditi nekoliko hangara sjeverno od Las Vegasa za potrebe projekta od kojih su neki služili za pohranu egzotičnog materijala prikupljenih iz incidenata s NLO-ima. Ta postrojenja morala su po ugovoru ispuniti posebne uvjete poput sigurnosnih prostorija koje imaju izolaciju od potencijalnih radio i akustičnih prisluškivanja. Istraživani su fiziološki, medicinski i psihološki učinci fenomena na ljude. Iako se nisu pronašli dokazi o eksplicitnim neprijateljskim manifestacijama NLO-a u globalnom smislu, neki od lokaliziranih incidenata pokazali su izuzetne negativne učinke na očevice koji su došli u kontakt s fenomenom.

Modul na napuhavanje spojen uz Međunarodnu svemirsku postaju. Proizvela ga je tvrtka „Bigelow Aerospace“.

Modul na napuhavanje spojen uz Međunarodnu svemirsku postaju. Proizvela ga je tvrtka „Bigelow Aerospace“.


Što se tiče bivšeg kanadskog ministra obrane Paula Hellyera, treba uzeti u obzir da čovjek svoj svjetonazor o NLO-ima nije izgradio tijekom svog političkog mandata. Tek se desetljećima kasnije zainteresirao za temu kada je pročitao knjigu pukovnika Philipa Corsoa o Roswellu. Rekao bih da Hellyer ponekad daje medijske izjave koje graniče sa senzacionalizmom. Budući da je više riječ o njegovim subjektivnim stajalištima, a ne o podacima koje je stekao tijekom svoje odgovorne funkcije, on uglavnom nije u fokusu ozbiljnih istraživača.

 


9.   Fenomen otmica od strane neidentificiranih letećih objekata i njihovih posada, izjave otetih ljudi pod regresivnom hipnozom te opis događaja, unutrašnjosti letjelice, više vrsta vanzemaljskih entiteta, vršenja raznih eksperimenata nad ljudima (umetanje implantata, uzimanje uzoraka spermija i jajašaca, produkcija klonova itd.) sve to upućuje na zaključak da ti vanzemaljski entiteti nemaju dobre namjere prema ljudskoj populaciji. Dr. John Mack, Barbara Bartholic, dr. Karla Turner, Tamara Vrančić Sokač, Nick Pope, dr. Johaness Fiebag neka su od imena istraživača ovog specifičnog područja ufologije koji su svoj rad argumentirano prikazali javnosti. Kakvo je vaše mišljenje o fenomenu otmica?


Kao  što  sam  već  napomenuo  istraživanje  fenomena  NLO-a  ima  višeslojne karakteristike i različiti istraživači su se specijalizirali za određena područja. Kolega Božidar Kemić imao je radove o fenomenu još s početka 2000-ih. Imao je i osobne kontakte s pokojnim dr. Johnom Mackom – pionirskim istraživačem otmica. Ako dublje promotrite podatke iz višestrukih izvora, da se naslutiti da je riječ o važnom fenomenu gdje je prisutnost traume i PTSP-a određenih iskustvenika nedvojbena. Ne treba zaboraviti da je ovaj fenomen bio značajan dio znanstvenih rasprava tijekom 1990-ih. U lipnju 1992. održana je konferencija na Institutu za tehnologiju Massachusetts gdje su predsjedali već spomenuti dr. John Mack i fizičar s MIT-a David E. Pritchard. Tom prigodom predstavljeni su mnogi radovi što je označilo kulminaciju javnog interesa prema toj temi. Godine 1995. novinar  C. D. B. Bryan obradio je tu konferenciju u knjizi: “Bliski susreti četvrte vrste: Bilješke novinara s konferencije o izvanzemaljskim otmicama na MIT-u”. Bryan je i autor znakovite rečenice koju je izjavio u emisiji Larryja Kinga na CNN-u: “Po prvi put u povijesti mi istražujemo nešto što istražuje nas.”


Logo tvrtke „Bigelow Aerospace“ s likom izvanzemljanina na jednom od hangara jasno pokazuje koje teme interesiraju Roberta Bigelowa.
Logo tvrtke „Bigelow Aerospace“ slikom izvanzemljanina na jednom od hangara jasno pokazuje koje teme interesiraju Roberta Bigelowa.

Što se tiče mog osobnog stajališta o fenomenu, za sada bih se suzdržao od konačnih interpretacija jer se tu suočavamo sa slučajevima velike čudnovatosti gdje nam još uvijek fale kompletni dijelovi mozaika. No, svakako mogu reći da podržavam radove Božidara i Tamare što predstavlja nemjerljivi i jedinstven doprinos istraživanja i arhiviranja te teme u Hrvatskoj.


DODATAK: MEDIJSKI ARHIV

Televizijski i radijski arhiv srednjostrujaških medija o tajnom programu Pentagona možete pratiti na internetskim stranicama Giuliana Marinkovića. Arhiv se ažurira svakih nekoliko dana i predstavlja najveću svjetsku kompilaciju dosadašnjih medijskih objava: http://omnitalkradio.weebly.com/pentagon-ufo-study-media.html

Sva prava pridržana @2024