Kraljevi američke amaterske izrade teleskopa

Od svih zemalja svijeta Sjedinjene američke države su osim po popularnosti astronomije među svim dobnim skupinama svog stanovništva poznata i po popularnosti amaterske izrade teleskopa.

Na brojnim njihovim astroforumima poput www.cloudynights.com možete vidjeti koji su to virtuozi koji osim što izrađuju nama nezamislivo velike teleskope, poznati su i po sofisticiranosti i finoći izrade svakog pojedinog sastavnog dijela svojih teleskopskih remek-djela kućne izrade.

 


Budući da su svjetlosnim godinama ispred nas sićušnih europskih "mrava", posjedovanje tokarskih, glodarskih i drvoobradnih strojeva kod kuće je njima normalna stvar.

Da ne govorim o brojnim sajmovima ili kako bi mi ovdje rekli "pazarima" sa velikim izborom "second hand" teleskopskih dijelova i potrepština za sitne novce, tada vam je jasno da oni koji se u našoj zemlji pokušavaju baviti ovim hobijem jednostavno - nemaju šanse.

 


telescope-design-1-2-300

Dok mi parimo oči tko zna kakvim bezvezarijama sa televizije i piljimo u turske sapunice gledajući kako se u njima prikazuju samo zlo i loše koji ispiru mozak, ameri prave teleskope kvalitetno provodeći vrijeme na nešto mnogo pametnije nego mi.

Ovdje ću uz priložen link malo opisati kućni uradak jednog tipa iz savezne države Utah koji je u kućnoj radionici uz pomoć prijatelja izradio amaterski promatrački teleskop od čak 1.8m promjera primarnog zrcala. Prije izvjesnog vremena je u SAD-u postojala grupa zanesenjaka koji su se zvali "Group 70". 70 označava promjer zrcala teleskopa u inčima; 70" = 1.8m. Međutim nakon određenog vremena ostali su bez sredstava i nisu završili teleskop. Kako u SAD-u ima mnogo firmi koje prodaju "surplus military stuff" to jest rashodovane stvari iz vojne industrije, tu se može naći gomila odbačenih optičkih uređaja, teleskopskih objektiva, okulara, prizmi, optometara i sirovih stakala za izradu istih, taj tip je naletio kod njih na sirovo staklo od 1.8m promjera koje je brusio sa prijateljem.
To je staklo višak iz hladnoratovskog razdoblja i trebalo je postati objektiv teleskopa prikačenog na američki vojni špijunski satelit koji je trebao pratiti djelatnosti ruske vojske na teritoriju bivšeg SSSR-a. Kako je to staklo ostalo višak i još k tome imalo sitno neznatno oštećenje na rubu koje nije imalo utjecaj na kvalitetu slike, tip ga je ugrabio za male novce i krenuo u izradu teleskopa. Sve je radio bez ikakvih nacrta, sve iz glave! U svijetu ne postoji toliko velik amaterski teleskop tako da on drži rekord kao najveći.Gdje smo mi ovdje u Hrvatskoj što se tiče izrade teleskopa?! Nije samo kod nas amaterska izrada teleskopa (pritom mislim na izradu teleskopa iz nule) u banani, već ni ostatak Europe nije bajan što se toga tiče. Sve se mora uvoziti, ne postoji termin "second hand" optika jer je nije ni moguće naći, cijene teleskopa se ravnaju prema britanskima gdje je znamenka cijene ista kao kod cijena u SAD-u, samo je umjesto oznake dolara oznaka funte, a gdje je dolar, a gdje funta??? Poštarine su nam do nebesa dok ameri sa višim standardom  plaćaju samo 5$ poštarine, a mi i do 60-70$ ovisno o težini našeg dragocjenog paketića + troškovi na carini! Opet pri tom moram spomenuti sindrom iste znamenke gdje je samo zamijenjena oznaka valute gdje je naša plaća 3000kn, a amerikančeva 3000$. Tako nam naš loši standard ne dozvoljava većini običnih građana da si mogu priuštiti kakvu takvu opremu.

 

Većini nas ovakvo nešto ostaje samo na djetinjim sanjarenjima prisjećajući se ubrzo nakon toga kako je pitanje hoćemo li ovaj mjesec moći platiti račune. Ja se tim amerima divim što toliko obilno uživaju u bogatoj izradi teleskopa sa šarolikim mogućnostima.

U linku ispod možete vidjeti videozapis o izradi ovog ogromnog teleskopa, pa uživajte. Tekst je naravno na engleskom pa tko ne razumije najbolje može se pomoći google prevoditeljem.

http://www.ksl.com/?sid=27301024&nid=148&title=utahn-sets-record-by-building-worlds-largest-amateur-telescope&fm=home_page&s_cid=queue-3

Twitter

Twitter u kojemu možete pratiti zadnje vijesti o ufologiji, astronomiji, astroarheologiji, i svim ostalim temama na rubu i izvan ruba znanosti.

www!

Nove stranice DUAP Polarisa www.duap-polaris.hr započele su radom 15. rujna 2013. godine. Stare materijale i stranice možete pronaći u kategoriji Arhiva.

Adresa!

logo small
Šimićeva 50, 21000 Split, Hrvatska

Sva prava pridržana @2022