Komet ISON

Komet ISON ili C2012 S1 je sungrazer ili komet što dolazi vrlo blizu sunca. Vrlo vjerojatno je da nas je ovaj komet posjetio, a buduće kretanje će potvrditi. Inače veličina jezgre se procjenjuje od od 500m do 1.5km. Najvažnije od svega su procjene sjaja i vidljivost u razdoblju velike blizine suncu. U same dane prolaska kraj sunca se komet neće moći vidjeti jer će biti od sunčeve površine udaljen tek nešto više od jednog promjera sunca.

 

Introducing-Comet-ISON-4

Što se tiče predvidjanja sjaja, u razdoblju otkrica i u kasnijem razdoblju pracenja procjene su bile bombasticne da ce komet u najsjajnijem razdoblju biti sjajan kao pun mjesec i da ce mu se rep prostirati preko pola neba, no naravno kako to inače biva procjene su se pokazale pogrešnima. Sad je trenutno pitanje hoćemo li ga uopće vidjeti i dalekozorom.

 


No nikad se ne zna, iznenadne pojačane provale plina koji sublimira iz kometove jezgre znaju mu višestruko povečati sjaj pa tada imamo spektakl na nebu. Sadašnje procjene govore o eventualnom sjaju ravnom sjaju Venere koja se trenutno vidi navečer po zalasku sunca na jugozapadu.

 

Twitter

Twitter u kojemu možete pratiti zadnje vijesti o ufologiji, astronomiji, astroarheologiji, i svim ostalim temama na rubu i izvan ruba znanosti.

www!

Nove stranice DUAP Polarisa www.duap-polaris.hr započele su radom 15. rujna 2013. godine. Stare materijale i stranice možete pronaći u kategoriji Arhiva.

Adresa!

logo small
Šimićeva 50, 21000 Split, Hrvatska

Sva prava pridržana @2022