INCIDENT U ROSWELLU
srpanj - 1947.

Bojnik Jesse Marcel

 http://hostanje.net/%7Etransfer/uforadio/fotke/2007/tn_f91.jpg

Prve informacije o padu NLO-a
 
Novinski clanci I vijesti o padu NLO-a

Kronologija samog incidenta

 

                      1947. godine, 509. grupa za bombardiranje stacionirana u Roswellu bila je jedina atomska bombarderska grupa u cijelom svijetu. Sjedinjene Američke Države, iako svježe od pobjede u 2. svjetskom ratu, bile su uvučene u razvoj prijetnje od strane Sovjetskog Saveza. Roswellova zračna vojarna bila je strogo povjerljiva, osjetljiva vojna baza.
            Nedaleko od mjesta Roswell u državi Novi Meksiko, za vrijeme noćne oluje, 2. srpnja 1947. godine, navodno se srušio jedan leteći tanjur na područje Foster ranča. Sljedećeg jutra, rančer Mac Brazel je na tom području pronašao nepoznati materijal koji nije mogao identificirati. Najdojmljiviji materijali su ličili na foliju i plastiku, a isti bi se nakon gužvanja i zarezavanja, automatski regenerirali bez ikakvog mehaničkog traga na njima. Zaključivši da se apsolutno radi o nečemu nesvakidašnjem, Mac je odlučio da ovaj materijal odnese u Roswell.
            U nedjelju, 6. srpnja, 1947., rančer Mac Brazel donio je neke čudne komadiće ostataka u ured šerifa okruga Chaves, Georga Wilcoxa. Wilcox je nazvao vojno-zrakoplovnu bazu u Roswellu i razgovarao je s bojnikom Jesse Marcelom, obavještajnim časnikom. Marcel je odmah izvijestio zapovjednika baze pukovnika Williama Blancharda te su on i Marcel odmah došli su na scenu da ispitaju materijal. Odmah nakon toga što su pregledali materijal u šerifovom uredu, Blanchard je zapovijedio Marcelu i agentu kontraobavještajne službe Sheridanu Cavittu da odu do ranča sa Brazelom, te da prikupe što je moguće više ostataka koliko mogu natovariti u njihova dva vozila.
            Vojna policija je također došla u šerifov ured i zaplijenila je materijal koje je Brazel ostavio tu i odvezla ga u bazu ka Blanchardovu uredu. Nakon toga ostaci su prebačeni zrakoplovom u stožer 8. Zračnih snaga u Forth Worthu, a odatle u Washington i u Wright-Field u Daytonu u Ohiu.
            U međuvremenu, Marcel i Sheridan Cavitt iz kontraobavještajne službe odvezli su se do ranča sa Mac Brazelom. Stigli su kasno navečer. Proveli su noć u vrećama za spavanje u maloj šupi na ranču a ujutro su nastavili prema mjestu udesa.
            7. srpnja 1947., Marcel i Cavitt su sakupili ostatke sa mjesta udesa. Nakon što su napunili Cavittovo vozilo sa ostacima, Marcel je rekao Cavittu da ode prema bazi, a da će on sakupiti još ostataka i da će se kasnije sastati u bazi u Roswellu. Marcel je napunio svoje vozilo sa ostacima. U povratku prema bazi, Marcel je stao kod kuće da pokaže svojoj ženi i sinu čudni materijal koji je pronašao.
            8. srpnja 1947. ujutro, Marcel i Cavitt su se našli u bazi u Roswellu sa dva napunjena vozila sa ostacima. Marcel je nedugo nakon toga po zapovjedi pukovnika Blancharda otišao sa zrakoplovom i većinom ostataka prema bazi u Forth Worthu.
            8. srpnja 1947. godine oko podne, pukovnik Blanchard u Roswellovoj bazi je zapovijedio poručniku Walteru Hautu da izda izvješće za tisak dajući do znanja državi da je vojska došla u posjed ostataka srušenog letećeg tanjura. Haut je bio časnik za odnose sa javnošću 509. grupe za bombardiranje. Haut je odnio izvješće za tisak Franku Joyceu na radio postaju KGFL. Joyce je pričekao da se Haut vrati u bazu i onda je još jednom nazvao Hauta da potvrdi priču. Nakon toga Joyce je poslao priču preko žičnog sustava Western Union prema uredu za United Pressa.
            Tijekom poslijepodneva 8. srpnja 1947., general Clemence McMullen iz Washingtona je pričako preko telefona sa pukovnikom (kasnije brigadnim generalom) Thomas DuBoseom u Forth Worthu i sa načelnikom stožera brigadira Rogera Rameya 8. zračnih snaga. McMullen je zapovijedio DuBoseu i Rameyu da degradiraju priču o letećem tanjuru kreirajući lažnu priču te da pošalju jedan dio srušenog materijala odmah u Washington.
            Nakon toga, general Roger Ramey je održao konferenciju za tisak u stožeru 8. zračnih snaga u Forth Worthu gdje je obznanio da je ono što je palo nedaleko od Roswella u biti bio običan meteorološki balon, a ne leteći tanjur. Da bi učinio ovu priču uvjerljivom, pokazao je ostatke oštećenog meteorološkog balona tvrdeći da su to autentični ostaci General Roger Ramey, službujući meteorolog Irving Newton i Jesse Marcel su tako prezentirali novinarima ostatke meteorološkog balona koji se navodno srušio u Roswellu. Tako je bojnik Jesse Marcel na žalost bio uvučen u zavjeru sa potencijalnom etiketom da uđe u povijest kao najnesposobniji vojni obavještajac svih vremena, osoba koja ne zna razaznati dijelove meteorološkog balona od dijelova letećeg tanjura. Izgleda da ni predstavnici tiska nisu bili u stanju pitati zašto je vojska hitro transportirala ostake meteorološkog balona u Forth Worth, Texas, mjesto novinske konferencije, iz udaljenog mjesta udesa u Novog Meksika.
            Jedine novinske kuće koje su prenijele prvotno izvješće verzije o letećem tanjuru su bile večernje novine od srednjeg zapada do zapadnog dijela SAD-a, uključujući Chicago Daily News, Los Angeles Herald Express, San Francisco Examiner i Roswell Daily Record. New York Times, Washington Post i Chicago Tribune su bile jutarnje novine tako da su iste prenijele samo zataškanu priču slijedećeg jutro, verziju o meteorološkom balonu.
            Vojska je privela Maca Brazela u pritvor na oko jednog tjedna i tijekom tog razdoblja viđen je i nekoliko puta na ulicama Roswella sa vojnom pratnjom. Njegovo ponašanje diglo je znatiželju njegovih prijatelja kada je prošao pokraj njih ne pokazujući ikakav vidni znak da ih je prepoznao. Tijekom perioda pritvora Brazel je također degradirao originalnu priču o letećem tanjuru.
            Tijekom određene točke, velika grupa vojnika je poslana na mjesto udesa na Foster Ranch, uključujući i velik broj vojne policije čija je zadaća bila da ograniče pristup mjestu udesa. Velika potraga je započela i  nakon nekoliko sati traganja i iz zraka, po iskazima očevidaca uskoro je pronađeno i glavno tijelo letećeg tanjura i nekoliko tijela malih humanoida (navodno je jedan čak bio još i živ).

Novinski članci i vijesti

Tadašnje vijesti prenosio je veliki broj novinskih kuća u SADu.
            Roswell Daily Record za 08. srpanj 1947.
RAAF došao u posjed Letećeg tanjura na ranču u Roswell regiji
DETALJI O LETEĆEM DISKU NISU OTKRIVENI
ŽELJEZAR IZ ROSWELLA I NJEGOVA ŽENA SU IZVIJESTILI DA SU VIDJELI DISK
            Obavještajni ured 509. Grupe za bombardiranje u Roswellovoj Vojno-zračnoj vojarni je izjavio danas u podne, da je postrojba došla u posjed letećeg tanjura.
            Prema informacijama objavljenjim od strane ureda, nad autoritetom bojnika    J. A. Marcela, obavještajnog časnika, disk je pronađen na ranču u blizini Roswella nakon što je neidentificirani rančer izvijestio Šerifa Geo. Wilcoxa da je našao instrument na svom zemljištu.
            Bojnik Marcel je iz svog ureda otišao na ranč i pronašao disk, kazano je.
            Nakon što je obavještajni časnik pregledao instrument, isti je prebačen    zrakoplovom u viši stožer.
            Obavještajni ured je izjavio da detalji o konstrukciji tanjura i o njegovom    izgledu nisu objavljeni.
            Gospodin i gospođa Dan Wilmot su izgleda bili jedini osobe u Roswellu koji    su vidjeli ono za što su smatrali da je leteći disk.
            Sjedili su na svojoj verandi u 105 South Penn. zadnje srijede tijekom noći    oko otprilike 10 sati kada je veliki sjajni objekt prošišao preko neba iz pravca jugoistoka kretajući se u sjeverozapadnom pravcu sa velikom brzinom.
            Wilmot je pojačao pozornost svoje gospođe i obadvoje su izišli vani u dvorište da gledaju. Bio je u optičkom dosegu manje od minute, možda 40 do 50 sekundi, Wilmot je procijenio.
            Wilmot je rekao da mu je izgledalo da je objekt oko 1,500 stopa visoko i da se kretao brzo. Procijenio je između 400 i 500 milja na sat. U izgledu ličio je na ovalnu formu kao dva preklopljena tanjura, okrenuta usta na usta, ili kao dvije smještene zdjele za pranje, zajedno u istom obliku. Cijelo tijelo je svijetlilo premda je svjetlo bilo vidljivo i iznutra, a na taj način ne bi svjetlilo da je svjetlo bilo smješteno samo ispod.
            Od mjesta gdje je stajao Wilmot je rekao da je objekt izgledao oko 5 stopa u veličini, i dodao je da na osnovu udaljenosti gdje je bio od grada on je izračunao da je morao biti 15 do 20 stopa u promjeru, iako je to samo pokušaj procjene.
            Wilmot je rekao da nije čuo nikakav zvuk, ali gospođa Wilmot je rekla da je čula zviždajući zvuk u vrlo kratkom vremenu.
Objekt je došao u zonu motrenja iz jugoistoka i nestao je iznad vrhova drveća u osnovnoj udaljenosti 6 milja od brda.
            Wilmot, koji je jedan od poštovanih i pouzdanih građana u gradu, držao je priču za sebe nadajući se da će netko drugi ižići u javnost sa istom i pričati o tome. Izjava da je RAAF došao u posjed jednoga objavljena je samo nekoliko minuta nakon što je on odlučio da objavi detalje oko onoga što je vidio.

 

            Roswell Daily Record za 09. srpanj 1947.
Gen. Ramey rasčistio Roswellov Tanjur
RAMEY KAŽE DA UZBUĐENJE NIJE OPRAVDANO
GENERAL RAMEY KAŽE DA JE DISK METEOROLOŠKI BALON
            Forth Worth, Texas, 9. srpanj (AP) Pregled od strane vojske koji je uslijedio zadnje noći otkrio je da je misteriozni objekt pronađen na usamljenom ranču u Novom Mexicu bezopasni meteoroloskski balon - a ne prizemljeni leteći disk. Uzbuđenje je bilo veliko sve dok Brigadni General Roger M. Ramey, zapovjednik 8. Zračnih snaga sa stožerom ovdje nije rasčistio misteriju.
            Smotuljak limene folije, slomljeni komadići drveta, gume i ostaci balona su poslani ovdje jučer uz pomoć zračnog transporta u samom jeku izvješća da se radi o letećem disku.
            Ali general kaže da su objekti bili slomljeni ostaci od vjetrene mete koja se koristi za utvrđivanje smjera i brzine vjetra na većim visinama.
            Ovlašteni časnik Irving Newton, prognozer u meteorološkoj postaji zračnih snaga rekao je, "koristimo ih zato što mogu ići mnogo visoko nego što ih oko može pratiti."
            Meteorološki balon je pronađen nekoliko dana prije nedaleko od središta   Novog Mexica od strane rančera W. W. Brazela. On kaže da nije mnogo razmišljao o tome dok nije došao u Coronu, N. M.. zadnje subote i dok nije čuo za izvješća oko letećih diskova.
            Vratio se na svoj ranč, 85 milja sjeverozapadno od Roswella, i sakupio je   ostatke balona koje je smjestio ispod nekoliko četki.
            Tada je Brazel pohitao nazad u Roswell, gdje je izvjestio svoj pronalazak u šerifovom uredu.
            Šerif je tada nazvao Roswell zračnu vojarnu i bojnika Jesse A. Marcela,   obavještajnog časnika 509. Grupe za bombardiranje kojemu je i dodijeljen slučaj.
            Pukovnik William H. Blanchard, zapovjednik Grupe za bombardiranje,    izvjestio je pronalazak Generalu Rameyu i objekt je odmah prevezen zrakom u zračnu vojarnu ovdje.

            Ramey je išao u eter ovdje zadnju noć da obznani da otkriće u Novom   Mexicu nije leteći disk.

            Newton je rekao da kada se pusti u zrak, instrument "liči na šesterostruku zvijezdu, srebrn je u izgledu i diže se u zrak kao zmaj."
            U Roswellu, otkriće je podiglo buru uzbuđenja.
            Telefonske linije šerifa George Wilcoxa su bile blokirane. Tri su poziva došla iz Engleske, jedan iz The London Daily Maila, rekao je.
Časnik za odnose sa javnošću rekao je da je balon bio u njegovom uredu "i da će vjerojatno ostati upravo tu."
            Newton, koji je izvršio pregled, rekao je da oko 80 meteoroloških postaja u S.A.D.u koristi isti tip balona koji je mogao doći od bilo koje od njih.
            Rekao je da je i slao identične balone tijekom invazije na Okinawu da bi utvrđivao balističke informacije za teške topove.

 

            Radio bilten za 08. srpanj 1947.
            08. srpnja započela je i distribucija radio biltenskih vijesti iz
Roswella koji je emitiran na radio postajama širom SAD-a. Bilten je glasio:

            Izdanje vijesti 08. srpanj 1947.
Vojno zrakoplovstvo je objavilo da je leteći disk pronađen i sada je u posjedu vojske. Vojni časnici kažu da je predmet pronađen tijekom prošlog tjedna i pregledan u Roswellu, Novi Mexico, te da je poslan u Wright-Field, Ohio na daljnu analizu.

Kronologija incidenta u Roswellu
Događaji u Roswellu, Novi Mexico skupno sa okolnim događajima od važnosti:

 • Utorak 01. srpanj 1947.

Sherman Campbell otkrio ostatke meteorološkog balona pokraj Circleville, Ohio.

 • Srijeda 02. srpanj 1947.

Noć
21:50 sati, gospodin i gospođa Wilmot su izvijestili: UFO se kretao sjeverozapadno prema mjestu pada. William Woody i njegov otac su isto promatrali blještavo svjetlo dok su se vozili sjeverozapadno od Roswella. Mac Brazel i ostali čuli su glasnu eksploziju.

 • Četvrtak 03. srpanj 1947.

Srednje jutro
Mac Brazel u društvu sa sedmogodišnjim D. Proctorom, otkriva veliki dio laganih metalnih dijelova na udaljenom području (polje ostataka).
Kasno jutro
Brazel posjećuje svoje susjede, Proctore, i pokazuje im jedan dio materijala. Odgođeno lansiranje V-2 raketa u bazi White Sands, Novi Mexico.
Večer
Brazel uzima veliki kružni komad sa polja ostataka i zajedno sa ostalim komadićima ih pohranjuje u svoju šupu.

 • Petak 04. srpanj 1947.

Blagdan. Američki "Dan nezavisnosti.
13:00-14:00 sati. Leteći disk uočen u Portlandu, Oregon. Posada Ujedinjenih Zračnih Linija motrila je 9 diskova iznad Emmeta, Idaho.

 • Subota 05. srpanj 1947.

Brazel odlazi u Coronu, Novi Mexico i priča svojim poznanicima o onome što je pronašao. Na povratku navratio je opet kod Proctorovih.

 • Nedjelja 06. srpanj 1947.

Jutro
Brazel vozi prema Roswellu da posjeti šerifa Wilcoxa.
Satnik vojnog zrakoplovstva zamjećuje leteći disk pokraj Fairfielda, Kalifornija.
Rano poslijepodne
Brazel i Wilcox zovu bazu u Roswellu kako bi prijavili pronalazak.
13:45 sati, posada B-25 zamjećuje srebrni disk iznad Clay Centera, KS.
Pukovnik Blanchard i bojnik Marcel i kontra-obavještajni satnik Cavitt dolaze u Wilcoxov ured da ispitaju Brazela.
Srednje poslijepodne
Blanchard se vraća u bazu sa dijelom ostataka i alarmira generala Rameya u Forth Worthu oko otkrića. General Ramey alarmira Pentagon oko pronalaska. Pentagon zapovijeda da se pronađeni ostaci pošalju u Forth Worth.
Kasno poslijepodne
Marcel i Cavitt se pridružuju Brazelu u putu prema njegovom ranču kako bi posjetili polje ostataka. Dva zamjenika se vraćaju ka šerifu Wilcoxu i prijavljuju mu da su pronašli područje pocrnjene zemlje.
Večer
1. odlazni let. Ostaci se prevoze prema Forth Worthu.
Noć
Marcel i Cavitt ostaju kod Brazelovog ranča kako bi istražili veliki komad pohranjen u njegovoj šupi. Pukovnik Alan D. Clark prevozi ostatke u B-26 iz Forth Wortha u Washington DC za generala McMullena.

 • Ponedjeljak 07. srpanj 1947.

Srednje jutro
Brazel odvodi Marcela i Cavitta do polja ostataka.
Dan
General Twining nenajavljeno posjećuje Kirtland zračnu bazu pokraj Albuquerque.
11:45, Koshkonong, WI, viđenje letećeg diska. East Troy, WL. slučaj 14:30. William Rhodes fotografira disk iznad Phoenixa, Arizona u 21:00 sati.
Kasna večer
Marcel i Cavitt odlaze prema bazi u Roswellu nakon što su natovarili svoja vozila sa ostacima. Ostaci iz Washingtona su poslani ka Wright Fieldu pokraj Daytona, Ohio.

 • Utorak 08. 07. 1947. POVIJESNI DAN

Jako rano jutro
Marcel navraća svojoj kući (02:00) i pokazuje neke ostatke svojoj ženi i sinu prije nego što će nastaviti prema bazi.
Rano jutro
Blanchard zapovijeda bojniku Easleyu da postavi stražu na prilazne ceste prema polju sa ostacima. 07:30. Sastanak osoblja održan od strane časnika u Roswellovoj bazi gdje diskutiraju o ostacima.
Srednje jutro
09:00, Cavitt i njegov pomoćnik narednik Rickett uzimaju službeni automobil i odvoze se prema Brazelovom ranču da ga pokupe i odvezu do polja ostataka. Vojska dolazi na polje ostataka kako bi započela prikupljanje svih komadića. 11:00, Blanchard diktira medijsko izvjesće časniku za javne odnose, poručniku Walteru Hautu gdje navodi da je vojska došla u posjed letećeg diska.
09:30 - 11:50, serija disk viđenja od strane pilota i časnika u Muroc zrakoplovnoj bazi, Kalifornija.
Sredina dana
Haut odlazi u grad da dostavi medijsko izvješće radio postajama i novinama. Prvo se zaustavlja kod postaje KGFL, gdje predaje izvješće Frank Joyceu. Podne, informacija je puštena u AP mrežu. 1. let dolazi iz Washingtona DC sa specijalnim timom fotografa i meteorološkim časnikom Robertom Thomasom. William Woody i njegov otac, još uvijek znatiželjni oko viđenja, voze se prema Coroni. Vraćeni su nazad od strane vojne policije koja je bila postavljena na prilaznim cestama.
Rano poslijepodne
Vijest o operaciji pronađenog diska se širi i priča pogađa žične medije. Telefonske linije u bazi, šerifovom uredu, uredima novinskih agencija i radio postaje su stalno preokupirane. Šerif Wilcox šalje još svoja dva zamjenika ka polju ostataka, ali oni su vraćeni nazad od strane vojne policije. Cavitt i Rickett vraćaju se u bazu u Roswellu sa Brazelom.
Srednje poslijepodne
Brazel je prebačen iz baze zrakoplovom do polja ostataka. Ostali zrakoplovi konstantno nadlijeću područje. Područje udara letjelice je otkriveno iz zraka; pješačke postrojbe su prebačene prema lokaciji. Barney Barnett i grupa studenata i arheologa su već na području glavnog pada letjelice i tijela; otpraćeni su grubo sa terena od strane vojske. Pukovnik Blanchard odlazi na službeni put iz baze, ali u biti on zapravo odlazi da posjeti polje ostataka. Materijal je odvezen sa polja ostataka i natovaren u C-54. Taj drugi odlazni let je pošao sa satnikom Pappy Handersonom prema Wright Fieldu. 3. odlazni let, B-29 prevozi Marcela prema Forth Worth bazi. Nekoliko paketa sa ostacima je natovareno isto u zrakoplov. Fotografu J. Bond Johnsonu iz Forth Worth Star Telegram je rečeno da ode u Forth Worth zrakoplovnu bazu da počne pratiti priču.
Kasno poslijepodne
Čišćenje lokacija pada se nastavlja. Brazel je opet prebačen zrakoplovom nazad u bazu, a nakon toga odlazi kod Walta Whitmorea Sr. u radio postaju KGFL, koji s njim radi interview vezano za slučaj. Blanchard posjećuje polje ostataka sa svojim osobljem. 2. let iz Washingtona DC stiže u bazu; Rickett daje posadi zapečaćenu kutiju sa ostacima; zrakoplov se vraća ubrzo u Washington (4. odlazni let). Roswellove dnevne vijesti prenose priču "RAAF došao u posjed tanjura." Marcel stiže u Forth Worth i tu daje izvješće generalu Rameyu; u jednom trenutku, ostaci balona su zamijenjeni sa pravim ostacima. Novinska konferencija je održana u Rameyovom uredu. U jednom trenutku ostaci meteorološkog balona su zamijenjeni sa pravim ostacima. Novinska konferencija je održana u Rameyovom uredu. Johnson fotografira Marcela i Rameya sa ostacima meteorološkog balona. Meteorološki časnik Irving Newton identificira materijal kao balon sa reflektorom za radarsko praćenje. Ramey izdaje izjavu tvrdeći da je Roswellov časnik pogriješio i da materijal potječe od meteorološkog balona.
Rana večer
Narednik Melvin Brown baca pogled ispod plahte unutar zadnje strane kamiona kod lokacije pada letjelice ugledavši nekoliko tijela čudnog izgleda. Glenn Dennis, lokalni mrtvozornik je zaintrigiran od strane nekoliko telefonskih pitanja od strane baze u svezi načina kako se može očuvati tkivo i da li ima dostupnih malih sanduka (kapsi). Kamion koji je prevozio tijela stiže u bazu. Prva obdukcija je pokušana od strane patologa dr. Jesse Johnson Jr. u vojnoj bolnici unutar baze. Dennis pokušava ući u vojnu bolnicu, ali je nasilno otpraćen nazad. Medicinska sestra koja je bila njegova prijateljica ga je upozorila da ode iz baze što prije nego što dospije u nevolju. 20:30 Barnett se vraća kući u Socorro.
18:17 sati, memorandum od FBI ureda u Dallasu prema SACu referira se na lažnu priču o meteorološkom balonu. Ramey daje interview za Forth Worth radio postaju WBAP oko objašnjenja meteorološkog balona.
Noć
Satnik John Martin, narednik Brown i ostala straža vojne policije stavljaju tijela u sanduk koji je postavljen u prazni hangar.

 • Srijeda 09. srpanj 1947.

Rano jutro
Postrojbe nastavljaju sa čišćenjem područja padova. U bazi, tri C-54 počinju se tovariti sa sanducima ispunjenim ostacima (08:00). Senator Dennis Chavez zove Walta Whitmorea Sr. da ga upozori oko emitiranja intervjua sa Brazelom; predstavnik FCC-a prijedi da će im oduzeti koncesiju frekvencije ukoliko to naprave.
Srednje jutro
Časnici iz baze lociraju Brazela (koji je ostao kod Whitmorea) i vraćaju ga nazad u bazu bez pitanja.
Kasno jutro
Brazela odvoz vojska do ureda Roswell daily recorda, gdje on daje novu i promijenjenu verziju svoje priče. Specijalni konvoj tajne službe koji predstavlja predsjednika Trumana iz Washingtona slijeće (3. dolazni let).
Podne
Sanduk sa tijelima je prebaćen iz hangara Bomb Pit broj 1. Floyd Proctor, Lyman Strickland i ostali promatraju Brazela u gradu dok ga prate vojnici.
Rano poslijepodne
Časnici iz baze posjećuju novinske i radijske urede u gradu i uzimaju sve kopije prvotnog Hautovog izvješća za medije. Brazel je optraćen prema radio postaji KGFL, gdje on iznosi novu verziju svoje priče.
General Schulgen zahtijeva FBI suradnju u razrješavanju problema letećih diskova. Ministarstvo rata javlja FBIu da diskovi ne pripadaju ni vojsci ni mornarici.
Kasno poslijepodne
Tri C-54 sa punim teretom (5 - 7. odlazni let) odvozi ostatke u Los Alamos, Novi Mexico preko Kirtland Fielda. 16:00 Sanduk iz Bomb Pit 1 se prebacuje u B-29 i odvozi prema Forth Worth (8. odlazni let). Roswell Daily Record objavljuje novu verziju Brazelove priče.
17:00, svjetleća lopta izbacuje čudan metal na teren blizu Midlanda, ML.
Rana večer
18:00. Časnici i mrtvozornik u Forth Worthu dočekuju dolazni B-29 iz Roswella; posada leta se vraća u Roswell sa Marcelom.
Kasna večer
20:00. Marcel se vraća nazad u Roswell (4. dolazni let)
23:30. Policijac kod Grand Falls, Newfoundland promatra 4 leteća diska.

 • Četvrtak 10. srpanj 1947.

Čišćenje se nastavlja kod lokacija pada. Brazel se nastavlja ispitivati i biva zadržan u kući za goste unutar baze. Preostali ostaci bivaju zaplijenjeni od šerifa Wilcoxa od strane vojnog osoblja. Let iz Wright Fielda stiže u Forth Worth i vraća se u Wright Field sa još više ostataka i velikim metalnim kontejnerom. FBI memorandum, Fitch za Ladda. Odgođeno V-2 lansiranje kod White Sandsa. General Twining se zaustavlja kod White Sandsa prije njegovog povratka ka Wright Fieldu. TWA predstavnik viđa leteći disk kod Harmon Fielda, Newfoundland.

 • Petak 11. srpanj 1947.

Vojnoj policiji i ostalim uključenima u slučaj su date instrukcije da zaborave da se to ikad dogodilo.

 • Subota 12. srpanj 1947.

Bill Brazell Jr. se vraća na ranč svog oca; vojne nazočnosti više nema.
18:30. Leteći disk prati C-47 kod Elmendorf Field, Alaska.

 • Kasni srpanj 1947.

15. srpanj - Mac Brazel se vraća na svoj ranč nakon ispitivanja.
20. srpanj - Srebrno-bijeli disk se kreće velikom brzinom pokraj Cumberland, MD.
26. srpanj - Prolazi Zakon Nacionalne sigurnosti koji koordinira vojsku, mornaricu i zrakoplovstvo u jedinstveni nacionalno-vojni establišment pod Ministrom obrane. Army Air Force (vojno zrakoplovstvo) postaje U.S. Air Force (američko zrakoplovstvo). 30. srpanj Prva procjena zrakoplovstva o prirodi letećih diskova sačinjena je od strane osoblja Generela Schulgena.

 • Kolovoz 1947.

Mac Brazel i Tommy Tyree zamjećuju jedan komadić u jednoj rupi pokraj polja ostataka.
19. kolovoz - FBI memorandum, Fitch za Lada.

 • Rujan 1947.

Profesor Lincoln Lapaz dolazi iz Washingtona i otkriva područje pocrnjene zemlje sa Rickettom.
05. rujan - General Schulgen izvješćuje FBI da diskovi ne pripadaju zrakoplovstvu. 23. rujan - General Twining se zalaže za službenu istragu oko problematike letećih diskova.
24. rujan - Navodni memorandum od Trumana za Forrestala, gdje se formira operacija Majestic-12. Vanneran Bush se sastaje sa Trumanom. 25. rujan - FBI memorandum, Ladd za Hoovera gdje mu predlaže da FBI ne nastavlja istragu oko letećih tanura.
26. rujan - Sidney Souers je imenovan načelnikom novog Vijeća za Nacionalnu sigurnost koje održava i svoj prvi sastanak.

 • Listopad 1947.

01. listopad - Trumanovo pismo za Vannevar Busha u kojem se Trumanov potpis navodno podudara sa MJ-12 memorandumom od 24. rujna. 28. listopad, Schulgen izdaje naputak u kojem su napomenuti najbitniji čimbenici koji su potrebiti za analizu izvješća oko letećih diskova.

 • Rujan 1948.

LaPaz govori Rickettu da je još uvijek uvjeren da ostaci iz Roswella pripadaju sondi koja nije sa našeg svijeta.

 • Ljeto 1949.

Žlijeb je još vidljiv na polju ostataka. Mac Brazel, koji je našao različite ostatke komadića u posljednje dvije godine, spomenuo je u  Coroni da još uvijek posjeduje materijal. Slijedećeg dana, satnik Armstrong sa još trojicom iz baze zapljenuje mu pronađeni materijal.

 • 1978.

Pappy Henderson se povjerava bliskom prijatelju da je letio sa dijelovima srušenog tanjura prema Wright Fieldu; on još uvijek posjeduje jedan komadić ostataka. Marcel, kojeg je locirao istražitelj Stan Friedman, kaže da je siguran da ostaci ne potječu sa ovog planeta.

 • 1980.

Nakon Marcelove izjave da je siguran da Roswellovi ostaci ne potječu sa ovog planeta, počinje se tragati za živim očevicima. Charles Berlitz i William L. Moore objavljuju svoje izvješće slučaja, incident u Roswellu.

 • 1982.

Pappy Henderson prepričava svojoj ženi Sappho svoju ulogu u slučaju Roswell.

 • 1988

Listopad - Kamion vojnog zrakoplova je viđen na Foster ranču; vozač pita radnika na ranču Jima Parkera da li je lokacija pada iz slučaja Roswell.

 • 1989.

Rujan 15-19 - Centar za UFO studije organizira ekspediciju prema polju ostataka.

 • 1991.

Donald Schmitt objavljuje knjigu "UFO se srušio kod Roswella" u produkciji Avon Books".

 • 1992 - 1998

Započinje medijska i politička kampanja vezana za slučaj Roswell koja traje do današnjih dana.

 

Pripremio - Giuliano Marnkovic
Za Polaris obradio - Zeljko Stolica

 

"OSTAVŠTINA ROSWELLA"


http://hostanje.net/%7Etransfer/uforadio/fotke/2007/marceljr.jpg
1986. godine, umirovljeni bojnik Jesse Marcel rekao je na samrti svome sinu: "Moraš reći svijetu istinu o Roswellu. Kada vojska ne bude više imala utjecaja na tebe i tvoju obitelj, molim te da sve razjasniš".
http://hostanje.net/%7Etransfer/uforadio/fotke/2007/tn_MarcelJRsymbol.jpgBojnik Jesse Marcel bio je voditelj obavještajne službe u zračnoj bazi Roswell u Novom Meksiku. 7. srpnja 1947. godine, Marcel je bio poslan da izvidi mjesto udesa neidentificiranog objekta, 120 kilometara sjeverozapadno od baze. Nakon izviđanja mjesta udesa, Marcel je svratio do svoga doma da pokaže obitelji što je otkrio. Jesse Jr. je tada imao samo 11 godina, no živo se sjeća uzbuđenja svog oca. Jesse Jr. je tada vidio materijal poput folije za koji mu je otac rekao da je bio razbacan oko ostalih ostataka. Bio je sjajan i tanak poput papira, no nije se mogao rasparati ili prerezati. Također je vidio i male metalne uske komadiće, duge nekoliko desetaka centimetara, koji su na sebi imali nekakve simbole poput hijeroglifa. Izgledalo je poput nečega što nije s ovoga svijeta.


http://hostanje.net/%7Etransfer/uforadio/fotke/2007/tn_f91.jpgNakon povratka u bazu, Marcelov se sastao sa svojim nadređenim, pukovnikom William "Butch" Blanchardom. Istoga dana, zrakoplovna baza u Roswellu dala je prioćenje za tisak da je "došla u posjed letećeg diska". Blanchard je zapovijedio Marcelu da odleti prema bazi u Forth-Worthu u Teksasu. Marcela je zatim iskoristio brigadir Roger Ramey koji je na brzinu sazvao novu konferenciju za tisak. Ramey je tvrdio da su vojni stručnjaci u Roswellu pogriješili i da su ostatke "letećeg diska" zamijenili za obične ostatke meteorološkog balona. Novinari su uslikali Marcela kako kleči uz ostatke meteorološkog balona u uredu brigadira Rameya što je trebalo biti konačno objašnjenje incidenta. Nakon tog događaja, bojnik Marcel je bio prisiljen živjeti u laži. Svoju priču o ostacima izvan ovoga svijeta, objaviti će javnosti tek 1978. godine.
Riječi koje je Jesse Marcel izgovorio svome sinu Jesse Marcelu Jr., progoniti će ga gotovo 20 godina. Konačno, nakon što se njegovo umirovljenje približilo, nakon njegovog službovanja u Iraku 2004. godine, Jesse Jr. je odlučio svoje spoznaje baciti na papir i napisati knjigu. Službenih poveznica sa vojskom SAD-a više nije imao. Prilikom pisanja knjige, Jesse Jr. je ponovno proživio sve detalje slučaja. Prisjetio se kako je bilo teško njegovom ocu nakon što se fotografirao s ostacima meteorološkog balona. Bila je to nepravda s kojom obitelj Marcel živi 60 godina.
No, zahvaljujući knjizi "Ostavština Roswella" (The Roswell Legacy), bojnik Jesse Marcel trebao bi biti konačno rehabilitiran oko svoje uloge u vojnoj povijesti. Knjiga će biti objavljena 5. srpnja 2007. godine u Roswellu tijekom proslave 60. godišnjice incidenta.


http://hostanje.net/%7Etransfer/uforadio/fotke/2007/ufoDM2906_468x327.jpg


POSLJEDNJE PRIZNANJE PORUČNIKA WALTERA HAUTA

http://hostanje.net/%7Etransfer/uforadio/fotke/2007/HautWalter.jpg1947. godine, poručnik Walter Haut bio je časnik za odnose s javnošću u zrakoplovnoj bazi Roswell u Novom Meksiku. Bio je u sastavu 509. bombarderske pukovnije, jedine postrojbe u to vrijeme koja je bila u posjedu atomskog naoružanja. Bila je to ona ista postrojba koja je bila odgovorna za bombardiranje japanskih gradova, Hirošime i Nagasakija, samo dvije godine ranije. Haut je poznat po objavi priopćenja za tisak od 8. srpnja 1947. godine u kojem stoji da je "zrakoplovna baza u Roswellu došla u posjed letećeg diska" koji se srušio nedaleko od Roswella. Naravno vijest je demantira isto poslijepodne u bazi Forth-Worth u Teksasu, gdje je objavljeno da se radilo o grešci i da je pronađen običan meteorološki balon.
Zbog pritiska javnosti i inicijativa kongresmena Stevena Schiffa, 1994. godine, zrakoplovstvo mijenja priču tvrdeći sada da se radilo o tajnom vojnom balonu "Mogul", a ne o običnom meteorološkom balonu. Baloni projekta "Mogul" puštali su se visoke slojeve atmosfere u pokušaju snimanja zvučnih vibracija kako bi saznali da li Sovjeti izvode testove atomskog naoružanja. To objašnjenje trebalo je razriješiti navode očevidaca koji su tvrdili da su se izvodile tajne operacije visoke važnosti oko transporta srušenog materijala u Roswellu prema bazi Wright-Field u Daytonu u Ohiu.


http://hostanje.net/%7Etransfer/uforadio/fotke/2007/Exo-com-52--Roswell-Crash.jpg1997. godine, zrakoplovstvo je objavilo 4. objašnjenje oko incidenta u Roswellu, pokušavajući sada otkloniti i onaj dio priča očevidaca koji su tvrdili da su vidjeli tijela "izvanzemljana". Zrakoplovstvo je u novom objašnjenju pokušalo prikazati te navode kao "vojne lutke padobranaca" koje su se koristile za trenažne vojne vježbe. Naime, iz perspektive zrakoplovstva, očevici su vidjeli te "vojne lutke", a ne "tijela izvanzemljana". Naravno, to što su se takvi modeli lutaka koristili tek od 1952. godine, izgleda da nije bitna činjenica za zrakoplovstvo. Tako smo godinama bili svjedoci medijskog natezanja između priča koje su pričali očevici o padu ekstraterestrične letjelice i prozaičnih objašnjenja od strane zrakoplovstva.
O detaljima Hautove objave za tisak o "pronalasku letećeg diska" znalo se uglavnom sve. Njegov sastanak s nadređenim pukovnikom baze, Williamom "Butch" Blanchardom, gdje je zapovjedio objavu za tisak o "letećem disku", bio je u potpunosti poznat istraživačima. Haut je desetljećima surađivao s istraživačima vezano za cijelu priču. Ipak, svoja potpuna saznanja o incidentu, izgleda da je Haut dugo čuvao samo za sebe. Preminuo je u prosincu 2005. godine.
Moguća rješenja zagonetki u Roswellu i tajne Hautove spoznaje, izišle su tek sada na svjetlo dana. Istraživači Tom Carey i Donald Schmitt upravo su objavili svoju novu knjigu "Očevici Roswella" (Witness to Roswell). Knjiga se usmjerava na kompilaciju iskaza očevidaca oko incidenta skupno sa novim imenima koja su istupila oko slučaja. Knjiga prezentira i nekoliko iskaza iz prve ruke koja se odnose na viđenje "izvanzemaljskih tijela". No, glavna ekskluziva u knjizi, svakako je potpisani iskaz poručnika Waltera Hauta koje je potpisao i ovjerio 2002. godine. Haut je napisao iskaz pod uvjetom da se isti može objaviti samo nakon njegove smrti. Konačno, u potpunom razotkrivanju, Haut priznaje da je vidio srušeni objekt i nekoliko "malih tijela s velikim glavama" u hangaru 84, unutar zrakoplovne baze Roswell. Haut je istu izjavu dao i 2000. godine za istraživače Wendy Connors i Dennisa Balthasera, kada je za njih snimao svoj iskaz za projekt "audio povijesti" pod istim uvjetima. Prema autorima, Careyu i Schmittu, poručnik Haut je želio obznaniti ove informacije tek nakon svoje smrti jer je osobno obećao pukovniku Blanchardu da o tome neće nikome pričati dok bude živ.
Ovjereni iskaz Waltera Hauta, koje je sada u cijelosti objavljen u knjizi "Očevici Roswella", ekplozivno je odjeknulo unutar ufološke zajednice te je pokrenulo čitav niz novih detaba o Roswellu. U donjem tekstu donosimo prijevod zapečaćenog iskaza Waltera Hauta koji je sada konačno objavljen;


http://hostanje.net/%7Etransfer/uforadio/fotke/2007/walter_haut.jpg


2002. - ZAPEČAĆENI ISKAZ WALTERA G. HAUTA
Datum: 26. prosinac, 2002.
Očevidac: Chris Xxxxxx
Zapisnik: Beverlee Morgan

(1) Moje ime je Walter G. Haut

(2) Rođen sam 2. lipnja 1922.

(3) Moja adresa stanovanja je 1405 W. 7.th Street, Roswell, NM 88203

(4) U mirovini sam.

(5) U srpnju 1947., bio sam stacioniran u zrakoplovnoj bazi u Roswellu u Novom Meksiku gdje sam
služio kao časnik za odnose s javnošću. Vikend od 4. srpnja (subota 5. srpnja i nedjelja 6. srpnja)
proveo sam u svome privatnom domu koje se nalazi oko 16 kilometara sjeverno od baze, smještene
na gradskom jugu.

(6) Bio sam svjestan da je netko prijavio ostatke srušene naprave sredinom jutra nakon moga
povratka na dužnost u bazi, 7. srpnja u ponedjeljak. Znao sam da je bojnik Jesse A. Marcel, voditelj
obavještajne službe, bio poslan od zapovjednika baze, pukovnika Williama Blancharda, da to istraži.

(7) U kasnom poslijepodnevu istoga dana, saznao sam da je dospio dodatni civilni izvještaj oko druge
lokacije udesa sjeverno od Roswella. Proveo sam veći dio tog dana u svojim uobičajenim dužnostima,
gdje nisam čuo ništa ili gotovo ništa više o tome.

(8) U utorak ujutro, 8. srpnja, prisustvovao sam regularnom sastanku osoblja u 07:30 sati. Osim
Blancharda na sastanku su isto bili nazočni: Marcel; kontraobavještajni satnik Sheridan Cavitt;
operativni časnik, pukovnik James I. Hopkins, logistički časnik i potporučnik Ulyssess S. Nero.
Iz zrakoplovne baze Carswell iz Forth-Wortha u Tekasu, prisutni su isto bili blanchardov šef,
brigadir Roger Ramey i njegov voditelj osoblja, pukovnik Thomas J. Dubose. Glavna tema razgovora
bio je izvještaj od Marcela i Cavitta koji se odnosio na opsežno polje ostataka u okrugu Lincoln,
približno 120 kilometara sjeverozapadno od Roswella. Preliminarni izvještaj je izložio Blanchard oko
druge lokacije udesa, približno 64 kilometra sjeverno od grada. Uzorci olupine bile su raspoređeni po
stolu. Bio je to materijal kakav nikad prije nisam vidio u životu. Ostaci su ličili na metalnu foliju, koja je
bila tanka poput papira, no ekstremno snažna. Na ostacima su bili vidljivi znakovi postavljeni u vidu
njihove dužine. Ostaci su bili prebačeni od osobe do osobe, kako bi svatko mogao izraziti svoje mišljenje.
Nitko nije bio u stanju da identificira ostatke udesa.

(9) Jedna od glavnih briga koja se diskutirala na sastanku bila je rasprava o tome da li bi trebali
obavijestiti javnost o otkriću. Brigadir Ramey je predložio plan, za koji vjerujem da je izvorno došao od
njegovih šefova u Pentagonu. Bilo je potrebno odvratiti pozornost od važnije lokacije udesa koja je bila
smještena sjeverno od grada. To bi se postiglo na taj način da bi se priznalo postojanje druge lokacije.
Veliki broj civila je već bio uključen, a i mediji su već bili obavješteni. Nisam bio potpuno obavješten
kako su to kanili izvesti.

(10) Oko 09:30 sati ujutro, pukovnik Blanchard je nazvao moj ured gdje mi je diktirao objavu za tisak u
kojoj se kaže da smo došli u posjed letećeg diska, srušenog na ranču sjeverozapadno or Roswella,
koji je Marcel prevozio zrakoplovom u viši stožer. Trebao sam dostaviti objavu radio postajama KFGL
i KSWS, te novinama "Daily Record" i "Morning Dispatch".

(11) U trenutku kada je vijest objavljena, moj ured je bio obasut telefonskim pozivima iz cijelog svijeta.
Poruke su dolazile na moj stol i umjesto da se posvetim medijima, pukovnik Blanchard mi je savjetovao
da odem kući kako bih se "prikrio".

(12) Prije nego što sam napustio bazu, pukovnik Blanchard me je osobno doveo do zgrade 84 (hangar P-3).
To je bio hangar za zrakoplove B-29, stacioniran na istočnoj strani piste. Prilikom prilaženja zgradi, zamijetio
sam da je pod velikom stražom, iznutra i izvana. Kada sam ušao, dopušteno mi je da sa sigurne udaljenosti
promatram objekt koji je pronađen sjeverno od grada. Bio je približno 3,5 do 4,5 metara dug, a oko 1,8 metara
širok, bio je više nalik na jaje. Osvjetljenje je bilo loše, no površina je nalikovala na metal. Nije bilo vidljivih
prozora, otvora, krila, sekcije repa ili nožica za slijetanje.

(13) Također, s udaljenosti bio sam u mogućnosti vidjeti nekoliko tijela unutar šatorskog platna. Samo su se
glave isticale izvan pokrivenog platna, no nisam bio u stanju razabrati više detalja. Glave su izgledale veće od
uobičajenoga, a konture šatorskog platna ukazivale su na veličinu desetogodišnjeg djeteta. U jednom kasnijem
trenutku, Blanchard je unutar svog ureda ispružio ruku na 1,2 metra iznad zemlje da dočara veličinu.

(14) Bio sam informiran o improviziranoj mrtvačnici koja je postavljena da preuzme pronađena tijela.

(15) Bio sam informiran da olupina nije bila "vruća" (radioaktivna).

(16) Nakon povratka iz Forth-Wortha, bojnik Marcel mi je opisao da je odnio ostatke olupine u ured brigadira
Rameya i nakon što se vratio iz dvorane s kartama, našao je ostatke meteorološkog balona i radarskog
reflektora koji su zamijenjeni dok je bio izvan ureda. Marcel je bio vrlo uznemiren oko cijele situacije. Nismo
više o tome diskutirali.

(17) Dopušteno mi je da napravim najmanje jednu posjetu na lokaciji udesa tijekom operacije čišćenja.
Vratio sam se u bazu s nekoliko komadića olupine koje sam prikazao u svome uredu.

(18) Imao sam spoznaje da su se nekoliko mjeseci kasnije vratila dva odvojena tima na svaku lokaciju udesa
zbog periodičnih pretraga za preostalim dokazima.

(19) Uvjeren sam da je ono čemu sam osobno prisustvovao predstavljalo nekakav tip letjelice i posade
iz svemira.

(20) Za ovaj iskaz nisam dobio nikakav novac niti sam dobio bilo kakvu protuvrijednost. Ovaj iskaz predstavlja
istinu u najboljoj namjeri koliko sam se mogao prisjetiti.

Potpis: Walter G. Haut
26. prosinac, 2002.

Potpisivanju svjedočio:
Chris Xxxxxx

_______________________________________________________________________
Obradio i prilagodio:
Giuliano Marinković

 

   
Design by Callahan