UFO1

 
 

UFO2

 
 

UFO3

 
 

UFO4

 
 

NLO

 
 

NLO2

 
 

NLO3

 
 

NLO4

 
 

NLO5


 

 

 


 


Termin "ufologija" izveden je iz prefiksa UFO (eng. unidentified flying object), te grč. "logos". To je znanstvena disciplina koja proučava pojavu i karakter nepoznatih letećih objekata - NLO.

Počevši od proučavanja davnih zapisa o "nebeskim kočijama" bogova, indijskih wimana, pa do istraživanja poslijeratnih, gotovo invazivnih pojavljivanja ovih objekata zadivljujućih manevarskih karakteristika, susreti sa ovim objektima nisu samo ograničeni na naš planet. Događali su se i u orbiti planeta, kao i na putu za Mjesec i na Mjesecu. Mnogi izvještaji o tome tek su danas poznate javnosti, a i danas se još uvijek pojavljuju ovi objekti i letjelice. Kako su zbog svojih karakteristika teško uhvatljive, pretpostavlja se da su vanzemaljskog porijekla.

Teško da u čitavom univerzumu samo na planeti Zemlji postoji inteligentni život, koja predstavlja praktično ništa naspram čitavog univerzuma. Isto tako ne bi bilo mnogo pokušaja uspostavljanja kontakata sa nekom od svemirskih inteligencija, organiziranih i izvršenih od strane vojnih, civilnih i znanstvenih institucija, kako na zapadu tako i u istočnim zemljama. Kontakt navodno do dana današnjeg nije uspostavljen, zvanično, no da li smo sasvim sigurni u to da nije?!

I na kraju ovog uvoda, navodimo misli dvojice poznatih njemačkih znanstvenika:

Werhner Von Braun, otac programa "APOLLO":
"Danas je vrlo teško dokazati postojanje Nepoznatih letećih objekata, a sutra će se to još teže tajiti!!!"

Herman Von Oberth, "otac raketa", učitelj W. Von Brauna:

"S obzirom na neriješeni postotak pojavljivanja UFO-a, moje objašnjenje je da ni SSSR, ni USA, ni druge zemlje u svijetu nisu njihovi konstruktori. Tvrdim da dolaze izvan Zemlje, a razlozi su slijedeći:

a) Promatranja ukazuju da su "leteći tanjuri" u stanju da ponište silu teže, što nitko na Zemlji ne može.

b) Da su UFO-i tajno oružje Rusa ili Amerikanaca, bili bi suvišni orbitalni letovi i putovanja na Mjesec.

c) Savršeno funkcioniranje UFO-a, ukazuje na to da se nalazimo pred starim izumom koji je odavno prevazišao probleme
godina udaljen od Zemlje - u našem susjedstvu. oko odobrenja radova!!!"

Osim glasovitih njemačkih znanstvenika, da navedemo još dvije izjave vrijedne pažnje i razmišljanja, dvojice također poznatih i cijenjenih ljudi, koje je planeta Zemlja dala:

U Tant, nekadašnji sekretar OUN:

"Ja sam budist, a mi vjerujemo u postojanje života izvan Zemlje."

Albert Einstein:

"Leteći tanjuri su lađe koje su napustile Zemlju prije desetine tisuća godina i njihovi piloti se vraćaju izvoru na hodočašće."

I, što još reći o ovom fenomenu? Možda često upućivati na činjenicu da mnogi među nama Zemljanima kardinalno i ozbiljno griješe kada sude o stvari koju dovoljno svi mi - ne poznajemo.
Klasifikacija ufoloških pojava po prof. dr. Allenu Hyneku

Što je NLO?


Pojam se odnosi na bilo koji zračno-desantni objekt što po izradi, aerodinamičkim osobinama ili inim neobičnim obilježjima ne odgovara nijednome dosad poznatome tipu letjelica ili projektila, ili koji se ne može identificirati kao prijateljski objekt (PRAVILO 200-2 ZRAČNIH SNAGA SAD-a).

Klasifikacija ufoloških pojava koju navodimo temelji se na klasifikaciji poznatog američkog ufologa, uglednog astrofizičara i astronoma, prof. dr. J. Allena Hyneka, voditelja projekta američkog ratnog zrakoplovstva "Blue Book", direktora Centra za astronomska istraživanja North - Western Universityja u američkoj saveznoj državi Illinois.
NS - noćna svjetla, svijetleći predmeti opaženi noću
RV - radarsko vidni NLO, koje registrira radar
DO - dnevni objekti, viđeni danju

Definicija BLISKIH SUSRETA odnosi se na:

BLISKE SURETE I VRSTE
- predmet, objekt viđen na udaljenosti do 150 metara
BLISKI SUSRET II VRSTE - predmet koji je pustio tragove materijalne prisutnosti (pristajanje), ili je prouzročio elektromagnetske smetnje na vozilima ili objektima koji imaju motorni pogon
BLISKI SUSRETI III VRSTE - primjećivanje NLO-a sa putnicima ili posadom
BLISKI SUSRETI IV VRSTE - (razmjerno nova klasifikacija), obuhvaća slučajeve kada je osoba ili očevidac odvezen ili ugrabljen u NLO - kidnapiranje.

Ufologija kroz aktivnosti DUAP Polaris

Kako se rad Društva odvija isključivo na teritoriju Republike Hrvatske, donosimo samo one zanimljivosti koje su predmetom interesa domaće javnosti (što ne znači da pod budnim okom ne pratimo događaje u svijetu), a spadaju pod ingerenciju i obavezu da ih kao predstavnici najstarijeg ufološkog kluba na ovim prostorima dostojno prezentiramo.
U sklopu "POLARISA" trenutačno egzisitraju dva programa koja se bave ufologijom: Projekt “SKYLIGHT” i projekt “Mreža”


Literatura koju preporučujemo:
"Leteći tanjuri - ozbiljno pitanje"- Frank Edwards - Izdavački zavod Jugoslavije, Beograd 1968. g.

"NLO iznad SSSR-a i drugih zemalja" - Solomon Šuljman - Stvarnost, Zagre
b


 

LOGO

   
Design by Callahan