by Željko Stolica za DUAP-POLARIS

 

PUTEM DANIKENOVIH BOGOVA

 

San ili JAVA ?
Vežite se, polijećemo !!

Da biste vidjeli najljepši prizor izlaska Sunca, kako tvrde stanovnici otoka Jave, morate se probuditi u 04, 30 sati i uputiti put Borobudur hrama koji se nalazi 42 kilometra od Yogyakarte, prijestolnice Sultana.
Sve smo to na vrijeme učinili, ali na žalost, zbog loših vremenskih prilika nismo vidjeli izlazak. No, sam osjećaj da stojite na vrhu jednog od najstarijih budističkih hramova u svijetu i da se ne možete oteti osjećaju kako je sama građevina nastala davno prije službenog datuma i po nekoj drugoj priči i osnovi, poseban je adrenalin.

Službeno, hram datira iz razdoblja između 750-te i 850-te godine n.e. Dugo vremena je čak bio zatrpan raznim slojevima zemlje, raslinja itd. Kad je otkriven, bio je toliko zarastao da je u potpunosti izgledao kao brdo. Bilo je više pokušaja da se od strane indonezijskih vlasti vrati u normalno stanje, međutim, po riječima jednog od vodiča, tek je dobio na važnosti šezdesetih godina kad se UNESCO uključio i prepoznao ga kao građevinu nulte kategorije.

Borobudur hram je piramidalnog oblika, ima 7 nivoa i na vrhu 2 manja kružna platoa. Na njegovim zidinama je uklesano u kamenu 1460 reljefa koji prikazuju Budu, molitve, život u ovom svijetu prije nego se dosegne Nebo ( ili Raj ).
Teško je ne zamijetiti da je zbog svog oblika vrlo sličan građevinama kao što su piramide u Srednjoj i Južnoj Americi. Postavlja se pitanje : Kako je netko u to doba mogao napraviti istu građevinu, bez ikakvog dodira civilizacija, udaljeni tisuće kilometara ?
Penjući se strmim stepenicama,vidim na stotine kamenih Buda kako sjede i čuvaju mir hrama sa sve četiri strane svijeta. Na samom vrhu dominira građevina zvonastog oblika sa dugim i šiljastim završetkom dok je nivo niže okružena manjim građevinama istog oblika. U svakom od tih „ zvona „ je po jedan Buda, a legenda kaže ako pružiš ruku unutra i dotakneš Budu te zaželiš želju, on će je i ostvariti.

Vratimo se reljefima. Obilazeći nivo po nivo, vidio sam da reljefi pričaju priču tadašnjeg života zajednice, molitve Budi, kaste, putovanje brodovima, ponešto animalizma i , kao neizostavni dio  reljefa, često su prisutni putnici koji se koriste – OBLACIMA !
Da li su oblaci bili wahane Bogova ( čitaj : letjelice ) kojima su Bogovi došli na Zemlju i da li su wahane služile za ovozemaljska putovanja i kontakt sa drugim civilizacijama ?

Borobudur zaista tek otvara pitanja koja čekaju na odgovor što se dogodilo u pradavna vremena jer, po riječima nekih svećenika, temelji hrama su puno stariji nego što se zna.
 Koga su starosjedioci u ovom kutku svijeta obožavali i možda čekali da se vrati ?

Kao što je jednom jedan istraživač rekao : Da bi upoznali našu budućnost, prvo se moramo vratiti daleko u prošlost i potražiti odgovore na pitanja koja stalno pomiču vremenske granice naše povijesti .

 

 


 
 
     

Pogledajte "VIDEO ZAPIS"

(video zapis MPG4 -Quick player)

 

PRAMBANAN HRAM – gdje su se to Bogovi vozili ?

 

Prambanan hram se sastoji od tri glavna hrama koji su okruženi manjim hramovima nazvanim Perwara. Prambanan hram pripada Hindu religiji i datira iz 9 stoljeća n.e.
Nalazi se 17 kilometara istočno od glavnog grada Jave, Yogyakarte.

Plato na kojem se nalaze hramovi ima četiri ulaza. Ulaskom na glavni ulaz za posjetitelje, nailazimo prvo na manje hramove poredane u nizu ANGSA, NANDI  I GARUDA.
Iza njih, u istom pravilnom nizu dominiraju glavni hramovi posvećeni bogovima BRAHMA, SHIVU I VISHNU.

Hramovi neodoljivo posjećaju na, kako je i rekao Erich Von Danikken, rakete koje samo čekaju znak za polijetanje.

Idemo ispočetka.
Prvi hram sa lijeve strane je posvećen bogu Brahmi, poznatog kao stvoritelj Svemira.
Unutar hrama je statua Brahme sa četiri različita lica koja simboliziraju četiri strane hrama i četiri Vede ( sveti tekstovi ).
Ispred njegovog hrama se nalazi manji hram Angsa koji predstavlja Brahmino vozilo ( Wahana ).

Drugi hram, koji se nalazi u sredini, a također i glavni hram, jest hram posvećen bogu Shivu koji je poznat kao Bog bogova i bio je obožavan još od Java starosjedioca .
Također, ispred Shivinog hrama se nalazi Nandi hram koji isto simbolizira vozilo, ovaj put Shivino.

I treći hram, sa desne strane, je hram posvećen bogu Vishnu koji je poznat kao zaštitnik svih živih bića u Svemiru.
I opet, pogodili ste, ispred njegovog hrama je uredno parkiran Garuda hram koji je predstavljen kao jedan od tri wahane bogova odnosno simbolizira vozilo boga Vishnu.

 

Ovaj put neću napisati nikakav komentar nego to ostavljam čitateljima.

NAPOMENA : Podaci o bogovima kao i njihovim vozilima su prepisani sa ploča koja se nalaze neposredno ispred hramova. 
Nisu izmišljeni.

 

Tekstove napisao za Polaris

Željko Stolica

 

 

 

 

 

 

Design by Callahan