Regresoterapija

Regresoterapija je vrlo osoban i nježan oblik terapije koji se fokusira na rješavanje značajnih događaja iz prošlosti za koje se vjeruje da ometaju mentalnu i emocionalnu dobrobit neke osobe.
Terapeuti koji se bave ovim pristupom vjeruju da ljudi koji traže pomoć zbog depresije, fobija, problema s intimnošću, odnosima i mnogih drugih poteškoća u svakodnevici, mogu vidjeti poboljšanje svog stanja ponovnim proživljavanjem ranijih iskustava koja su utjecala na razvoj ovih problema.

slika 1
Regresoterapija se prvenstveno razvila iz teorije i tehnika hipnoterapije i psihoanalize, s naglaskom na otkrivanju detalja prošlih događaja kako bi se riješilo trenutno narušeno mentalno ili emocionalno stanje osobe. Popularnost hipnoterapije i psihoanalize porasla je pedesetih godina prošlog stoljeća kada je područje psihologije počelo prihvaćati uvjerenje da je prošlost bila uzrok previranja u životima ljudi.

Sigmund Freud, koji je razvio koncept dovođenja nesvjesnog u svjesno, bio je istaknuta osoba tijekom rasta psihoanalize, a mnoge od njegovih ideja bile su osnova za razvoj regresoterapije. Morris Netherton, 1978. godine objavio je prvu knjigu na polju regresoterapije „Past Lives Therapy“ („Terapija prošlih života“) i predavao je svoju teoriju regresoterapije širom svijeta. Brian Weiss, koji je zaslužan za kontinuirani razvoj tehnika regresoterapije od 1980.-ih, još je jedna istaknuta osoba na tom polju.

slika 5Regresoterapija smatra da dok se osoba kreće kroz život, sakuplja uspomene koje se zatim pohranjuju u umu. Neka od tih sjećanja dostupna su svjesnom umu, dok ostala sjećanja mogu ostati u podsvijesti. Iako podsvjesnim sjećanjima nije moguće izravno pristupiti, ona još uvijek mogu imati značajan utjecaj na čovjekov razvoj i sposobnost funkcioniranja u svakodnevnom životu.

Regresoterapija se fokusira na problematične aspekte u čovjekovom životu s ciljem utvrđivanja uzroka negativnih emocija.
Postoje dvije vrste: regresija sadašnjeg života i regresija prošloga života.

Regresija sadašnjeg života namijenjena je rješavanju situacija koje su se mogle dogoditi tijekom djetinjstva ili u slučajevima kada je potrebno da se sjetimo nekog potisnutog dijela života.

Regresija prošlog života može biti transformativni i osnažujući proces za bilo koga, vjerovao li on u prošle živote ili ne. Neki odluče vjerovati da um stvara vlastita odvojena iskustva kako bi se bavio izazovnim pitanjima i stekao uvid sa sigurne udaljenosti. Drugi vjeruju da se dotaknemo kolektivnog nesvjesnog kad pristupimo sjećanju iz prošlog života. Bez obzira, regresija prošlog života duboko je iscjeljujuća.
 
slika 4
Regresoterapeut pomaže osobi da uđe u opušteno stanje svijesti uz pomoć tehnika disanja i opuštanja. Uloga terapeuta nakon toga postaje vođenje i olakšavanje procesa regresije dok osoba zatvorenih očiju glasno odgovara na pitanja o prošlom značajnom iskustvu, potičući je da bude što detaljnija o svojoj okolini i svim osjetilnim i emocionalnim podražajima koji se eventualno pojave u procesu. Vjeruje se da kroz ovaj proces osoba može pristupiti svojoj podsvijesti i izolirati emocije povezane s prošlim događajem.

Više u članku https://www.facebook.com/timetravel69

Twitter

Twitter u kojemu možete pratiti zadnje vijesti o ufologiji, astronomiji, astroarheologiji, i svim ostalim temama na rubu i izvan ruba znanosti.

www!

Nove stranice DUAP Polarisa www.duap-polaris.hr započele su radom 15. rujna 2013. godine. Stare materijale i stranice možete pronaći u kategoriji Arhiva.

Adresa!

logo small
Šimićeva 50, 21000 Split, Hrvatska

Sva prava pridržana @2022