INVAZIJA vanzemaljaca ili STARLINK

Krajem prosinca prošle godine dobila sam zanimljivu dojavu kako razni piloti iznad Europe svjedoče floti neidentificiranih svjetlećih objekata koji se kreću u pravilnim razmacima i na istoj putanji, a uskoro su nam se počeli javljati i „prizemljeni“ svjedoci iz Hrvatske sa fotografijama i snimkama (LINK na kraju teksta). Jednostavnom provjerom utvrdili smo da se radi o projektu Elona Muska, odnosno njegove kompanije SpaceX, pod nazivom StarLink - budućoj megakonstelaciji od 12.000 satelita čija je svrha globalna satelitska internetska povezanost, dostupna i u najnedostupnijim i najudaljenijim dijelovima našeg planeta, poput pustinja, oceana.

Gledajući sa Zemlje, vidimo nebrojena svjetla poput zvijezda ili satelita, kako se kreću jedan iza drugoga u pravilnoj putanji, a gdjegdje možemo primijetiti i uparene satelite jedan pokraj drugoga. Nije ni čudno da mnogi kredibilni svjedoci poput pilota, kada prvi put ugledaju ovu, do sada potpuno nepoznatu pojavu, pomisle na flotu NLO-a.
Podsjetimo, prvo lansiranje objekta napravljenog ljudskom rukom bilo je 1957. godine kada su Rusi lansirali Sputnik I. Otada je lansirano oko 8.000 objekata, ali većina ih je do danas postala svemirski otpad.

STARLINK

2019. godine u Zemljinoj orbiti je bilo oko 1.900 operabilnih satelita, a već do kraja ove 2020. godine StarLink će zauvijek izmijeniti naše noćno nebo sa dodatnih 1.500 satelita koji se kreću u nižoj orbiti našeg planeta (LEO).

Prva grupa od 60 StarLink satelita lansirana je 24. svibnja 2019. godine. Danas je ukupno 362 StarLink satelita, zajedno sa dva testna satelita. U ovoj godini lansiranje je planirano svaka dva tjedna u grupi po 60 satelita. Sljedeće lansiranje zakazano je za četvrtak, 23. travnja. Svaki satelit StarLinka je težak 227 kilograma i velik je otprilike poput stola. Kada se lansiraju, razmak između satelita je mali. Kako StarLink kruži oko Zemlje, tako se i razmak između satelita povećava.

U listopadu prošle godine SpaceX je podnio zahtjev Internacionalnoj Telekomunikacijskoj Uniji (ITU - tijelo Ujedinjenih naroda koje koordinira spektar na međunarodnoj razini za satelitske operatere) za osiguravanje spektra za dodatnih 30.000 StarLink satelita, povrh 12.000 satelita koje je već odobrila američka Federalna komisija za komunikacije (FCC), za grupe od 1500 satelita na raznim visinama niže zemljine orbite (LEO).
Na tu činjenicu se najviše žale astronomi diljem svijeta obzirom da će uvelike otežati svemirska promatranja i istraživanja. Internacionalna Astronomska Unija (IAU) je još u lipnju 2019. izrazila zabrinutost u svojem priopćenju: „Ova organizacija uvažava princip tamnog i tihog neba koji je neophodan ne samo za napredovanje u razumijevanju Univerzuma čiji smo dio, već i kao resursa za cijelo čovječanstvo i za zaštitu noćnog života divljih životinja", navodi se u priopćenju. "Još ne razumijemo utjecaj ovih na tisuće vidljivih satelita razbacanih po noćnom nebu, i usprkos dobrim namjerama, ove satelitske konstelacije mogu prijetiti oboma."

Musk je obećao poraditi na smanjivanju intenziteta svjetla, no tome ćemo tek imati prilike svjedočiti.
Sada postoji nekoliko novih inicijativa temeljenih na megakonstelacijama malih satelita u nižoj Zemljinoj orbiti (LEO) koji se planiraju staviti u uporabu tijekom sljedećeg desetljeća. Najpoznatiji uz StarLink su OneWeb, ali i mnogi drugi imaju u planu napraviti slične sustave, poput LeoSat, TeleSat (Kanada), Honyan (Kina). Novi LEO sustavi trebali bi biti dobra konkurencija 5G tehnologiji.
I OneWeb i StarLink tvrde da će njihovi sustavi započeti s radom već 2020., no to će biti ograničeno na određene regije i tržišne segmente. Pružanje stalne širokopojasne usluge kupcima na globalnoj razini vjerojatno neće biti uspostavljeno prije druge polovice desetljeća.

LINK na prijavljeno svjedočanstvo iz 2019. godine: http://duap-polaris.hr/polaris/index.php/ufologija/114-nlo-hrvatska-16a.html
LINK na animaciju noćnog neba: https://youtu.be/LGBuk2BTvJE
Više o StarLinku: https://youtu.be/giQ8xEWjnBs

Twitter

Twitter u kojemu možete pratiti zadnje vijesti o ufologiji, astronomiji, astroarheologiji, i svim ostalim temama na rubu i izvan ruba znanosti.

www!

Nove stranice DUAP Polarisa www.duap-polaris.hr započele su radom 15. rujna 2013. godine. Stare materijale i stranice možete pronaći u kategoriji Arhiva.

Adresa!

logo small
Šimićeva 50, 21000 Split, Hrvatska

Sva prava pridržana @2022