Bolid iznad Hrvatske

28.veljače 2020. oko 10:31 iznad Hrvatske je uočen meteor visokog sjaja, takozvani BOLID. Pri ulasku u Zemljinu atmosferu stvorio je ogromnu buku (poput moćnog probijanja zvučnog zida) u trajanju od 8-10 sekundi. Procijenjena veličina meteora je 1.5 m. Raspad se dogodio na visini nešto većoj od 30 kilometara, priopćili su iz Hrvatskog astronomskog saveza. Iza meteora je ostao trag dima, a dijelovi su se vjerojatno raspršili od Istre prema Zagrebu i granici sa Slovenijom.

Opširnije...

Oblak na Marsu

Oblaci nad površinom Marsa stvaraju pomutnju među znanstvenicima koji proučavaju atmosferu "crvene planete".U dva različita i nepovezana slučaja, tijekom ožujka i travnja 2012. godine, astronomi amateri, javili su o pojavama nalik oblacima na Marsu. Oblaci su se javljali na visinama od 250 km iznad iste površine u oba slučaja.

"U pojasu 250 km od površine, gdje je atmosfera vrlo rijetka, pojava oblaka je vrlo rijetka", rekao je Agustin Sanchez-Lavega s Universidad del PAis Vasco u Španjolskoj. Agustin Sanchez je vodeći autor tekstova objavljenih u listu Nature koji govore o voim pojavama.

Opširnije...

Kraljevi američke amaterske izrade teleskopa

Od svih zemalja svijeta Sjedinjene američke države su osim po popularnosti astronomije među svim dobnim skupinama svog stanovništva poznata i po popularnosti amaterske izrade teleskopa.

Na brojnim njihovim astroforumima poput www.cloudynights.com možete vidjeti koji su to virtuozi koji osim što izrađuju nama nezamislivo velike teleskope, poznati su i po sofisticiranosti i finoći izrade svakog pojedinog sastavnog dijela svojih teleskopskih remek-djela kućne izrade.

 

Opširnije...

Komet ISON

Komet ISON ili C2012 S1 je sungrazer ili komet što dolazi vrlo blizu sunca. Vrlo vjerojatno je da nas je ovaj komet posjetio, a buduće kretanje će potvrditi. Inače veličina jezgre se procjenjuje od od 500m do 1.5km. Najvažnije od svega su procjene sjaja i vidljivost u razdoblju velike blizine suncu. U same dane prolaska kraj sunca se komet neće moći vidjeti jer će biti od sunčeve površine udaljen tek nešto više od jednog promjera sunca.

Opširnije...

NASA planira uhvatiti i istražiti asteroid

NASA-in FY2014 prijedlog budžeta uključuje plan robotskog hvatanja malenog asteroida koji se nalazi u relativnoj blizini Zemlje, te njegovog sigurnog preusmjeravanja u sustav Zemlja-Mjesec, gdje bi ga astronauti mogli posjetiti i istražiti. Predložena misija bi kombinirala suradnju tri NASA-ina odjela: Odjela za istraživanje i operacije s ljudskom posadom, Znanstvenog, te Odjela za svemirsku tehnologiju.

Opširnije...

Više članaka ...

  1. Novi meteorski potok

Twitter

Twitter u kojemu možete pratiti zadnje vijesti o ufologiji, astronomiji, astroarheologiji, i svim ostalim temama na rubu i izvan ruba znanosti.

www!

Nove stranice DUAP Polarisa www.duap-polaris.hr započele su radom 15. rujna 2013. godine. Stare materijale i stranice možete pronaći u kategoriji Arhiva.

Adresa!

logo small
Šimićeva 50, 21000 Split, Hrvatska

Sva prava pridržana @2020