Crew Dragon

spaceXElon Musk i njegova kompanija SpaceX će u srijedu 27.svibnja 2020. godine u 22:33 po našem vremenu lansirati astronaute sa američkog tla i to nakon 9 godina pauze. Space X-ovu svemirsku letjelicu "Crew Dragon" sa dvojicom astronauta do Internacionalne Svemirske Stanice (ISS) ponijeti će raketa "Falcon 9" sa NASA-inog Kennedy Space Center na Floridi. Astronauti će ovaj put umjesto gumbića i knobova u Crew Dragonu imati moderne ekrane, a i svemirska odijela su doživjela transformaciju.

Opširnije...

INVAZIJA vanzemaljaca ili STARLINK

Krajem prosinca prošle godine dobila sam zanimljivu dojavu kako razni piloti iznad Europe svjedoče floti neidentificiranih svjetlećih objekata koji se kreću u pravilnim razmacima i na istoj putanji, a uskoro su nam se počeli javljati i „prizemljeni“ svjedoci iz Hrvatske sa fotografijama i snimkama (LINK na kraju teksta). Jednostavnom provjerom utvrdili smo da se radi o projektu Elona Muska, odnosno njegove kompanije SpaceX, pod nazivom StarLink - budućoj megakonstelaciji od 12.000 satelita čija je svrha globalna satelitska internetska povezanost, dostupna i u najnedostupnijim i najudaljenijim dijelovima našeg planeta, poput pustinja, oceana.

Opširnije...

Bolid iznad Hrvatske

28.veljače 2020. oko 10:31 iznad Hrvatske je uočen meteor visokog sjaja, takozvani BOLID. Pri ulasku u Zemljinu atmosferu stvorio je ogromnu buku (poput moćnog probijanja zvučnog zida) u trajanju od 8-10 sekundi. Procijenjena veličina meteora je 1.5 m. Raspad se dogodio na visini nešto većoj od 30 kilometara, priopćili su iz Hrvatskog astronomskog saveza. Iza meteora je ostao trag dima, a dijelovi su se vjerojatno raspršili od Istre prema Zagrebu i granici sa Slovenijom.

Opširnije...

Oblak na Marsu

Oblaci nad površinom Marsa stvaraju pomutnju među znanstvenicima koji proučavaju atmosferu "crvene planete".U dva različita i nepovezana slučaja, tijekom ožujka i travnja 2012. godine, astronomi amateri, javili su o pojavama nalik oblacima na Marsu. Oblaci su se javljali na visinama od 250 km iznad iste površine u oba slučaja.

"U pojasu 250 km od površine, gdje je atmosfera vrlo rijetka, pojava oblaka je vrlo rijetka", rekao je Agustin Sanchez-Lavega s Universidad del PAis Vasco u Španjolskoj. Agustin Sanchez je vodeći autor tekstova objavljenih u listu Nature koji govore o voim pojavama.

Opširnije...

Kraljevi američke amaterske izrade teleskopa

Od svih zemalja svijeta Sjedinjene američke države su osim po popularnosti astronomije među svim dobnim skupinama svog stanovništva poznata i po popularnosti amaterske izrade teleskopa.

Na brojnim njihovim astroforumima poput www.cloudynights.com možete vidjeti koji su to virtuozi koji osim što izrađuju nama nezamislivo velike teleskope, poznati su i po sofisticiranosti i finoći izrade svakog pojedinog sastavnog dijela svojih teleskopskih remek-djela kućne izrade.

 

Opširnije...

Twitter

Twitter u kojemu možete pratiti zadnje vijesti o ufologiji, astronomiji, astroarheologiji, i svim ostalim temama na rubu i izvan ruba znanosti.

www!

Nove stranice DUAP Polarisa www.duap-polaris.hr započele su radom 15. rujna 2013. godine. Stare materijale i stranice možete pronaći u kategoriji Arhiva.

Adresa!

logo small
Šimićeva 50, 21000 Split, Hrvatska

Sva prava pridržana @2022