Oblak na Marsu

Oblaci nad površinom Marsa stvaraju pomutnju među znanstvenicima koji proučavaju atmosferu "crvene planete".U dva različita i nepovezana slučaja, tijekom ožujka i travnja 2012. godine, astronomi amateri, javili su o pojavama nalik oblacima na Marsu. Oblaci su se javljali na visinama od 250 km iznad iste površine u oba slučaja.

"U pojasu 250 km od površine, gdje je atmosfera vrlo rijetka, pojava oblaka je vrlo rijetka", rekao je Agustin Sanchez-Lavega s Universidad del PAis Vasco u Španjolskoj. Agustin Sanchez je vodeći autor tekstova objavljenih u listu Nature koji govore o voim pojavama.

Opširnije...

Kraljevi američke amaterske izrade teleskopa

Od svih zemalja svijeta Sjedinjene američke države su osim po popularnosti astronomije među svim dobnim skupinama svog stanovništva poznata i po popularnosti amaterske izrade teleskopa.

Na brojnim njihovim astroforumima poput www.cloudynights.com možete vidjeti koji su to virtuozi koji osim što izrađuju nama nezamislivo velike teleskope, poznati su i po sofisticiranosti i finoći izrade svakog pojedinog sastavnog dijela svojih teleskopskih remek-djela kućne izrade.

 

Opširnije...

Komet ISON

Komet ISON ili C2012 S1 je sungrazer ili komet što dolazi vrlo blizu sunca. Vrlo vjerojatno je da nas je ovaj komet posjetio, a buduće kretanje će potvrditi. Inače veličina jezgre se procjenjuje od od 500m do 1.5km. Najvažnije od svega su procjene sjaja i vidljivost u razdoblju velike blizine suncu. U same dane prolaska kraj sunca se komet neće moći vidjeti jer će biti od sunčeve površine udaljen tek nešto više od jednog promjera sunca.

Opširnije...

NASA planira uhvatiti i istražiti asteroid

NASA-in FY2014 prijedlog budžeta uključuje plan robotskog hvatanja malenog asteroida koji se nalazi u relativnoj blizini Zemlje, te njegovog sigurnog preusmjeravanja u sustav Zemlja-Mjesec, gdje bi ga astronauti mogli posjetiti i istražiti. Predložena misija bi kombinirala suradnju tri NASA-ina odjela: Odjela za istraživanje i operacije s ljudskom posadom, Znanstvenog, te Odjela za svemirsku tehnologiju.

Opširnije...

Novi meteorski potok

Hrvatski astronomi otkrili su novi meteorski potok koji je potom i dobio ime po njihovom prijedlogu: Zeta Cassiopeidi, a njihovo je otkriće potvrdila Međunarodna astronomska unija. Meteorski potoci pojave su pri kojima se u kratkom razdoblju na nebu može uočiti puno meteora, a Hrvatska meteorska mreža, koja je još 2007. godine snimila svoj prvi meteor, već je nakon obrade promatranja podataka za tu godinu uočila postojanje jedne grupe meteoroida na orbitama vrlo sličnim orbitama Perzeida.

Opširnije...

Twitter

Twitter u kojemu možete pratiti zadnje vijesti o ufologiji, astronomiji, astroarheologiji, i svim ostalim temama na rubu i izvan ruba znanosti.

www!

Nove stranice DUAP Polarisa www.duap-polaris.hr započele su radom 15. rujna 2013. godine. Stare materijale i stranice možete pronaći u kategoriji Arhiva.

Adresa!

logo small
Šimićeva 50, 21000 Split, Hrvatska

Sva prava pridržana @2020